Helsepersonell reagerer på trend med full narkose til barn hos tannlegen

Fylkestannlegen og annet helsepersonell i Telemark har ikke sans for økende trend med å be om narkose så man ikke merker noe til boring i tennene. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Fylkestannlegen og annet helsepersonell i Telemark har ikke sans for økende trend med å be om narkose så man ikke merker noe til boring i tennene. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tannleger, medisinsk personell og fylkestannlegen i Telemark roper varsku om tall som viser at stadig flere barn får narkose under tannbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi blir mer pysete. Ting skal ikke gjøre vondt lenger, og folk flest vil ha det tilnærmet friksjonsfritt. Også hos tannlegen, sier anestesilege Patrik Karimi til Varden.

Han setter ukentlig narkose på pasienter som skal få tannbehandling og forteller at foreldre ber om full narkose til barna.

– De er redd for at barnet skal få vondt. Men det er mye verre å ta narkose enn å fikse en tann med hull i, sier Karimi, og påpeker at mens tannbehandling ikke er dødelig, kan man faktisk dø av narkose.

Fylkestannlege Turid Kristoffersen sier det er uheldig at narkose under tannbehandling hos barn og unge er blitt en «enkel» løsning for at man ikke skal ha det vondt.

– Narkose er et alvorlig inngrep på barn, og det er ikke uten helserisiko, sier Kristoffersen.

Siden 2014 er det gitt narkose over 200 ganger hvert år i snitt i forbindelse med tannbehandlinger, og legene understreker at mange har gode grunner.

– Funksjonshemmede, eldre og tilfeller av omsorgssvikt blir selvsagt prioritert, sammen med annet akutt, sier Karimi.