Nå får bøndene tilskudd etter tørkesommeren

Langvarig tørke i sommer ga dårlige avlinger i landbruket. Her en glissen åker på Algarheim i Akershus i slutten av juli.
Langvarig tørke i sommer ga dårlige avlinger i landbruket. Her en glissen åker på Algarheim i Akershus i slutten av juli. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken får 10.000 bønder utbetalt totalt 310 millioner kroner i et ekstratilskudd etter sommerens tørke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den største andelen, over 286 millioner kroner, går til grovfôrbasert husdyrhold, mens det gis nesten 24,5 millioner kroner i tilskudd for grønnsaksarealer.

Tørkesommeren førte både til svikt i avlinger og mangel på fôr. Utbetalingene er en del av avtalen som ble inngått under tilleggsforhandlingene til jordbruksoppgjøret som følge av den ekstremt tørre sommeren.

Utbetalingene går til bønder i elleve fylker, opplyser Landbruksdirektoratet.

Den største summen utbetales til bønder i Oppland. Der får 2.918 foretak totalt over 99 millioner kroner. Over 95 millioner kroner går til husdyrhold.

I Hedmark får 1.580 foretak tilskudd på drøyt 55 millioner kroner, mens 1.045 bønder i Buskerud får 29,6 millioner kroner.

25,8 millioner kroner utbetales til bønder i seks kommuner i Rogaland, mens bønder i Vest-Agder får drøyt 20 millioner kroner.

Også bønder i Østfold, Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark og Aust-Agder får ekstratilskudd.

Pengene kommer i tillegg til avlingsskadeerstatningen som bøndene kunne søke om innen utgangen av oktober. I denne ordningen er det allerede utbetalt 269 millioner kroner. Over 14.000 bønder har søkt om denne erstatningen.