Kraftigste jordskjelv målt i Norge noensinne: – Det var litt sjokk

De utstasjonerte på Jan Mayen våknet av det kraftige jordskjelvet natt til fredag. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
De utstasjonerte på Jan Mayen våknet av det kraftige jordskjelvet natt til fredag. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kom til skade, men besetningen på Jan Mayen fikk seg en skikkelig støkk av det som er det kraftigste jordskjelvet registrert i Norge med styrke 6,8.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tjenesten Earthquaketrack inntraff skjelvet klokka 2.49 natt til fredag med episenter 125 kilometer nordvest for Jan Mayen. Forsvaret og Meteorologisk institutt har henholdsvis 14 og fire ansatte stasjonert på øya, og de våknet av skjelvet.

– Det var litt sjokk. Jeg hadde hjertet i halsen da jeg våknet av at speilet og skapene sto og ristet, sier sjefstekniker Silje Wennesland til NTB. Hun uttaler seg på vegne av besetningen.

Ingen skadd

– Heldigvis er ingen skadd, og alle har det bra, men vi merket det, for å si det sånn. Det har skjedd før, og dette var temmelig kraftig sammenlignet med det – de fleste våknet på grunn av dette. Vi som våknet, samlet oss og pratet ut om opplevelsen. Dette er ikke dagligdags, så vi delte litt erfaringer, sier Wennesland, som anslår at rystelsene holdt på i 30 sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kraftig jordskjelv rystet gresk turistøy

Med en styrke på 6,8 er skjelvet det kraftigste som er registrert i Norge. Ifølge jordskjelvsenteret NORSAR var den forrige jordskjelvrekorden også fra Jan Mayen, registrert 30. august 2012 med styrke 6,6. Da var det heller ingen personskader, men det var noen materielle skader.

– Vi har ikke rukket å sjekke stasjonen for skader, så vi må se om noe er ødelagt i morgentimene når det blir lys i 10-11-tiden, sier Wennesland natt til fredag.

Les også: Jordskjelv i New Zealand med prins Harry og Meghan på besøk

Gjør ikke noe

Jan Mayen er en arktisk øy som har vært en del av Norge siden 1930. I dag administreres Jan Mayen av Fylkesmannen i Nordland. Øya har ingen fastboende, kun de utstasjonerte fra Forsvaret og Meteorologisk institutt.

Politiet i Nordland opplyser at det ikke er meldt om personskader eller materielle skader, og at det ikke vil bli gjort tiltak fra politiets side.

Les også: Minst elleve omkom i jordskjelv i Haiti

Indonesisk øy rammet av nytt jordskjelv