Nedstengning av oljefelt rammer gassleveranser til Europa

Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten en evakuert. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten en evakuert. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Produksjonen på en rekke oljefelt i Nordsjøen er stengt som følge av fregatthavariet i Øygarden. Det fører til problemer for norsk gasseksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produksjonen på Ivar Aasen ble stanset klokka 10, opplyser Aker BP-talsmann Ole Johan Faret til Dagens Næringsliv. Lundin-talskvinne Frøydis Eldevik opplyser at det samme gjelder Edvard Grieg-feltet.

Olje fra flere felt sendes i rør til Stureterminalen, som ble stengt ned torsdag morgen.

Equinor stenger også produksjonen på Grane, Oseberg og Troll A-feltene, men produksjonen på Troll B og C samt Kvitebjørn og Visund opprettholdes. Også Equinors Kollsnes-anlegget er stengt ned.

Rammer gassleveranser

Det gir problemer med gassleveransene til Europa ettersom gassen ikke kan transporteres så lenge anlegget på Kollsnes er stengt. Anlegget står alene for 30 prosent av gassleveransene til Europa.

– Det blir reduksjon i leveransene, men det er ikke mulig å si hvor store. Det avhenger av varighet på nedstengningen på Kollsnes. Vi jobber med minimere konsekvensene for kundene i Europa og selskapene som eksporterer norsk gass, sier Lisbet Kallevik, kommunikasjonsleder hos Gassco, til Stavanger Aftenblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig ligger det fortsatt gass lagret i systemet, dermed vises ikke konsekvensene av nedstengningen umiddelbart.

Equinor bestemte seg for å stenge ned driften på anlegget torsdag morgen.

Bakgrunn: Havarert fregatt har kraftig slagside - kan stå i fare for å synke

Føre var

– Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver blir også evakuert. Nedstengning og evakuering gjennomføres som et føre-var-tiltak, skriver Equinor i en pressemelding.

Stureterminalen er en olje- og gassterminal og utskipningshavn for råolje og LPG. Terminalen mottar råolje fra Oseberg-området via en 115 kilometer lang oljerørledning fra Oseberg Feltsenter, og råolje fra Grane-feltet via en 212 kilometer lang oljerørledning.

Anlegget har to kaianlegg som kan motta oljetankere på opp til 300.000 dødvekttonn. I dag anløper rundt 120 oljetankskip og LPG-tankskip Stureterminalen årlig.

Aktuelt: Tankskipet hadde los og eskortebåt