Meny

Ansatte klagde på Eirik Jensen: – Sånn går det ikke an å holde på

Video: Dette er Jensen-Cappelen-saken.
Etter å ha tatt over som leder av avdelingen Spesielle operasjoner ble Torstein Holand varslet om Eirik Jensens påståtte informantvirksomhet.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): I 2012 fikk den nå pensjonerte politimannen Torstein Holand jobben som leder av Spesielle operasjoner (SO) da Eirik Jensen ble fjernet fra stillingen etter lengre tids uro.

Jensen fikk da jobben som politirådgiver i Strategisk stab i Oslo politidistrikt.

Under ankesaken i lagmannsretten forklarte Holand at han raskt etter å ha tatt over jobb fikk informasjon fra SO-ansatte om at de trodde Jensen fortsatt drev med informantvirksomhet.

– De forklarte at det hverken var loggføring eller at han hadde med seg andre på disse møtene. De mente at: «sånn går det ikke an å holde på», forklarte Holand.

Spesialenheten har sikret 1523 kommunikasjonshendelser mellom Jensen og Cappelen i perioden 2007 til januar 2014.

Aktuelt: Politisjef i retten: – Eirik Jensen var mitt store forbilde

– Vi kunne ikke holde på sånn

Den nå pensjonerte politimannen forklarte at han i 2013 så en økende informasjonsstrøm som kom indirekte eller direkte fra Eirik, gjennom politiets etterretningssystem.

SJEF: Einar Aas ledet Seksjon for organisert kriminalitet frem til 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Gjennom det og noen andre hendelser ble det sånn at jeg gikk til Einar Aas (daværende leder for Org-krim, journ.anm) og forklarte at vi ikke kunne holde på sånn.

I 2013 begynte politiet å se nærmere på hvordan informantbehandlerne i politidistriktet jobbet opp mot informantinstruksen.

Les også: Cappelen avslørte politiets spaning: – Veldig spesielt

– Det var alvorlig

Høsten 2013 ble det lagt inn informasjon i politiets etterretningssystemet om uro i gjengmiljøet. I et notat kom det frem at gjengmiljøet i Oslo bevæpnet seg.

– Jeg oppdaget det på en fredag, Notatet var av en slik karakter at jeg følte vi hadde en handlingsplikt. Det var alvorlig, sa Holand.

Notatet var skrevet av en person som jobbet på en annen avdeling i politidistriktet. Det viste seg imidlertid at vedkommende hadde fått informasjonen av en tredjemann, som igjen hadde fått den av Jensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Eirik Jensen forklarte under sin frie forklaring i Borgarting Lagmannsrett at han nedgraderte Gjermund Cappelen fra informant til kilde. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

14. november 2013 varslet Holand flere internt i politiet, deriblant Einar Aas som da var leder for Seksjon for organisert kriminalitet, om at Jensen syntes å drive med informantvirksomhet alene, noe som var imot instruksen.

«Registrerer fortsatt at Eirik driver informantvirksomhet. Han har skrevet noen notater i det siste. (…) Han synes dessuten å drive informantvirksomhet alene, noe som ikke er bra i det hele tatt», skrev han i varselet.

Les også: Jensen til aktor: – En forventing om å være et upåvirkelig menneske

Ville avlytte møte

I retten har det de siste månedene vært mye snakk om at Jensen nedgraderte Cappelen fra informant til kilde. Jensen har forklart at han derfor ikke måtte følge politiets informantinstruks.

Aktor for Spesialenheten Guro Glærum Kleppe spurte Holand om han hadde noen kommentar til det.

– I mitt hode er en kilde vaktmesteren som ringer og forteller at det ligger noe i kjelleren, eller en man møter tilfeldig ute på gata som gir deg opplysninger der og da. Resten er informanter i henhold til instruksverket, sa han.

Les også: Jensen: – Jeg får ta den smellen

Politiet i Oslo ville hjelpe til med avlytting av bilen til Gjermund Cappelen, før møtet med Eirik Jensen. Foto: Spesialenheten for politisaker

– Kunne ha bevist skyld og uskyld

18. desember 2013 slo politiet til mot Gjermund Cappelens hasjlager på Røa i Oslo. Etter å ha fått vite om innbruddet ringte Cappelen rundt til flere av sine samarbeidspartene, men også politimannen Eirik Jensen.

De avtalte å møte utenfor en Kiwi-butikk i Oslo dagen etter. Oslo-politiet ville avlytte bilen til Cappelen for å høre hva som ble snakket om i bilen, men kollegene i Asker og Bærum sa nei.

Holand forklarte at han stusset over det negative svaret.

– Det kunne ha bevist skyld og uskyld, sa Holand.

Les også: Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

Populært