Fagforeningsleder raser mot togselskap som skal ta over Sørlandsbanen

Et togsett står på et sidespor på Kristiansand stasjon og Sørlandsbanen. Britiske Go-Ahead vant anbudet om å få kjøre Sørlandsbanen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Et togsett står på et sidespor på Kristiansand stasjon og Sørlandsbanen. Britiske Go-Ahead vant anbudet om å få kjøre Sørlandsbanen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforeningsleder Steve Hedley i britiske RMT mener Go-Ahead, som neste år skal ta over driften av Sørlandsbanen for NSB, tenker mer på profitt enn service.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har prøvd å innføre tog uten personal i vognene, fjerne vaktene og kutte jobbene på billettkontorene. De er bare opptatt av å skape profitt til eierne sine og bryr seg ikke om å levere en god tjeneste til publikum, sier den assisterende generalsekretæren i RMT til Klassekampen, som omtaler togselskapet som «forferdelig».

Som følge av at Go-Ahead ønsker å fjerne vakter om bord på togene, har det svært flere togstreiker i Storbritannia.

– Det handler om sikkerhet, ikke hvem som skal åpne og lukke dørene. Vaktene er viktige for å beskytte dem om bord, for å evakuere i tilfelle ulykker og for å hjelpe funksjonshemmende på og av toget, sier Hadley, som mener det er privatiseringen i seg selv som er problemet i Storbritannia.

Ulrika Mebius i Go-Ahead Nordic mener de ansatte som følger med fra NSB, ikke har noe å frykte fra sin nye arbeidsgiver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge og Storbritannia er to helt ulike markeder, og vi har ingen planer om kutt i bemanning i det hele tatt. For oss er det utrolig viktig med fornøyde ansatte, og det er viktig for å få fornøyde kunder, til Mebius til avisen.

Det er fra desember neste år det britiske selskapet skal ta over Sørlandsbanen, som nå har fått navnet Sørtoget, for NSB.