Meny

«Skurke-aktige» meldinger utløste politispaning:

Politispaner: – Da jeg zoomet inn så jeg at det var Jensen

Politiet filmet møtene to av møtene mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Dette bildet viser at Eirik Jensen etter seg inn i bilen til Gjermund Cappen 10. desember 2013. Foto: Spesialenheten for politisaker
Politiets spanere trodde Gjermund Cappelen skulle møte en pakistaner. Så møtte Eirik Jensen opp.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): I oktober 2013 startet politiet den topphemmelige «Operasjon Silent» mot bærumsmannen Gjermund Cappelen. Målet med operasjonen var å ta bærumsmannen, som de i mange år hadde mistanke om at drev stort innen smugling av hasj til Norge.

Natt til 18. desember samme år slo politiet til mot Cappelens hasjlager på Røa i Oslo. Polititjenestemenn brøt seg inn i lageret og fjernet 109 kilo hasj.

Samme dag gikk telefonene mellom Cappelen og flere personer i hasjnettverket for å varsle at narkotikaen var borte.

En av personene hasjbaronen avtalte et møte med var politimannen Eirik Jensen.

Les også:  Cappelen avslørte politiets spaning: – Veldig spesielt

– Konvolutt eller notatblokk

De to møttes i Cappelens bil utenfor Kiwi på Grønlandsleiret i Oslo sentrum. Det ingen av de visste var at politiets spanere fulgte med på møtet. Cappelen hevder han fortalte om at hasjen hans var stjålet, mens Jensen hevder hasjbaronen fortalte at en venn av han hadde blitt frastjålet narkotika.

Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Cappelen kjørte fra stedet og opp til Ekeberg, før de kom tilbake til samme sted. I en video, som ble spilt av i retten, kunne man se hvordan Jensen gikk fra stedet mens han holdt noe i hånden.

– Han hadde noe på en størrelse med en konvolutt eller en notatblokk i hånden da han kommer ut av bilen, sa en av politiets spanere som vitnet i Borgarting Lagmannsrett torsdag.

Spesialenheten og Cappelen mener Jensen fikk en konvolutt med penger under møtet, mens Jensen avfeier dette og mener han bar på en notatblokk.

Les også:  Jensen om omstridt e-post: – Det var en hvit løgn

Nevnte ikke «konvolutt»

I spaningsrapporten etter oppdraget nevnes ikke ordet «konvolutt», men i stedet skriver spaneren at Jensen bar på noe hvitt, som ble flyttet fra hånd til hånd.

Randby var nysgjerrig på hvorfor han nå nevner «konvolutt».

– Dette med at du nå sier konvolutt, hva kan du si om det?

– Det har med størrelse og form som er observert i hånden. Ikke noe annet enn det, sa spaneren.

Les også:  Jensen til aktor: – En forventing om å være et upåvirkelig menneske

Dette bildet viser at Eirik Jensen bærer på noen etter møtet med hasjbaronen Gjermund Cappelen. Politispaneren mener det er på størrelse med en konvolutt eller notatblokk. Foto: Spesialenheten

Spanere på hjul

Tre av politiets spanere brukte torsdag god tid til å gjennomgå spaningsoppdragene i saken. De dokumentere flere av Cappelens bevegelser fra 3. desember til han ble pågrepet 19. desember i 2013. De fleste av møtene var mellom Cappelen og andre personer i hasjnettverket.

10. desember ble Cappelen og Jensen for første gang observert av politiets spanere. Politiets kommunikasjonskontroll viste at Cappelen hadde avtalt et møte på Grønlandsleiret i Oslo med eieren av en telefon som tilhørte en utvandret pakistaner.

– Det var litt skurke-aktige meldinger som ikke ga så mye mening, så vi måtte finne ut hvem det var. Det ble tatt foto og video av møtet. Da jeg 

zoomet inn på filmen etterpå så jeg at det var Jensen, sa politispaneren.

VIDEO: Dette er saken:

Populært