Jussprofessor: Jensen burde ikke leid hytte av Johan H. Andresen

Jussprofessor sier at Siv Jensen ikke burde leie hytta til milliardær Johan H. Andresen, da det kan være brudd på gavereglene.
Jussprofessor sier at Siv Jensen ikke burde leie hytta til milliardær Johan H. Andresen, da det kan være brudd på gavereglene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jussprofessor Hans Petter Graver sier til Dagens Næringsliv at Siv Jensens hytteavtale med milliardæren Johan H. Andresen kan være brudd på gavereglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Politikere i ansvarlige stillinger bør ikke søke eller motta fordeler fra personer som kan ha interesse av å etablere en relasjon til dem. Hun burde derfor ikke bedt Andresen om å få leie en hytte av ham, når slike hytter er knapphetsgoder. Og hun burde ikke ha tatt imot tilbud om å leie en slik hytte, sier Graver, som er professor ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Dersom det er riktig at hun leier til langt under markedspris har hun brutt gavereglene, mener Graver.

– Dette er ikke så lett for en utenforstående å vurdere, men reglene er klare, gaver skal oppgis i registeret, forklarer Graver og viser til Stortingets gaveregister.

Gavereglene det er snakk om er § 39 i statsansatteloven, som sier at man ikke skal ta imot gave, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til eller ment å påvirke tjenstlige handlinger som statlig ansatt.

Les også: Moxnes om hytte-avtalen: – Nå må Siv Jensen rydde opp

Graver vil imidlertid ikke spekulere i hvorvidt Siv Jensen bryter loven eller ikke.

– Jeg er ikke særlig for å felle dommer i offentligheten over hvorvidt personer har brutt loven, så det vil jeg ikke uttale meg om, særlig ikke når det eventuelt kan være snakk om alvorlige straffbare handlinger, sier han til DN.

Jensen selv mener hele dekningen til Dagens Næringliv hviler på premisser og påstander hun mener gir et feil bilde av leieavtalen og saken:

– Denne gang etterlyses det vurderinger av habilitet og registrering i Stortingets register. Men det er velkjent at jeg jo har avklart og vurdert begge deler. Habilitetsspørsmål vil bli håndtert dersom det kommer en konkret sak til behandling og det synes ikke å være hjemmel for å registrere ordinære leieforhold i Stortingets register.

Les også: Finansprofessor mener Siv Jensens hytteavtale er en gave

– Som jeg har svart utfyllende til Stortinget, betaler jeg leie og har påtatt meg betydelige, løpende forpliktelser for ytre og indre vedlikehold av hytta i tillegg til den avtalte leiesummen. Jeg har ikke mottatt noen gave. Dette har hele tiden vært en ordinær, privat leieavtale, sier Jensen.

Personvernpolicy