Forsvaret om russisk øvelse: – Ikke normalt

Slik så det ut da NATO viste muskler på norsk jord utenfor Trondheim tirsdag. Når Russland vil ha øvelser utenfor Mørekysten er det ikke like populært.

Forsvaret bekrefter at den russiske prøveskyting av missiler utenfor Mørekysten avviker fra et normalt mønster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske missiløvelsen begynner torsdag og foregår i internasjonalt farvann utenfor Mørekysten, midt i havområdene der NATO er i gang med storøvelsen Trident Juncture.

NATO – sjef Jens Stoltenberg har framstilt det som normalt at russerne gjennomfører slike øvelser. Men generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier det vanlige er at slike prøveskytinger foregår i Barentshavet, mye lenger nord.

– Jeg kan ikke huske sist vi så det her nede. Sånn sett avviker det fra et normalt mønster, sier Jakobsen til NTB.

– Vi har et nært forhold til nordflåten, og det er ikke slik den normalt opererer. Men det er selvfølgelig i Russlands rett å gjøre det, sier han.

Bakgrunn: Russisk militærøvelse utløser norske tiltak

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) påpeker at det likevel ikke er noe nytt at Russland gjennomfører egne øvelser tett oppi pågående NATO-øvelser. Tidligere har dette for eksempel skjedd i Østersjøen.

– Men dette er internasjonalt farvann, og Russland er i sin fulle rett til å øve der. De har etablert et område, og de har varslet om det. Da må vi bare godta det, sier han.

Bakgrunn: – Et smakløst show som gjør krig til underholdning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden