Russisk militærøvelse utløser norske tiltak

NATO og regjeringen har nedtonet den russiske øvelsen i Norskehavet, men i kulissene jobber norske myndigheter med å håndtere situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag 29. oktober ble det avholdt et koordineringsmøte for flere departementer. Bakgrunnen for møtet var varsel om en mulig russisk øvelse som inkluderer missiloppskyting i Norskehavet mellom 1. og 3. november.

Formålet var gjensidig informasjonsutveksling, etablering av felles situasjonsforståelse, koordinering av eventuelle tiltak og samordnet kommunikasjon til befolkningen. Dette er helt vanlig i saker som berører flere departementer. Det er ikke satt krisestab, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Bakgrunnen for Klassekampens oppslag var en epost Luftfartstilsynet sendte til Avinor tirsdag. «På et møte i går ettermiddag som var initiert av Krisestøtteenheten, på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet, så deltok representanter fra flere departementer», heter det i meldingen.

Fredag formiddag mottok Avinor beskjed fra russiske luftfartsmyndigheter om at to russiske bombefly av typen Tupolev Tu 95 skal fly rundt Norge.

Les også: NATO-show med «klart budskap» til utfordrere

Skal skyte raketter i overlappende øvelsesområde

På ettermiddagen sender det russiske luftfartstilsynet melding til Avinor om at den russiske marinen skal gjennomføre en skyteøvelse i Norskehavet, delvis overlappende med øvelsesområdet for Trident Juncture.

Mandag holdt krisestøtteenheten i Justisdepartementet et møte med blant andre Forsvarsdepartementet. Der kom det fram at norske myndigheter hadde mottatt blandede signaler fra russiske myndigheter. De skal ha opplyst at missiltestingen ikke var klarert på riktig nivå internt i Russland.

Ber Norge stenge luftrommet

Tirsdag arbeidet Utenriksdepartementet for å få klarhet i situasjonen og for å få bekreftelse fra russiske myndigheter på om prøveoppskytingen skal finne sted eller ikke.

I meldingen bes Norge stenge av luftrommet over øvelsesområdet. Det er spesielt aktuelt for olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel. Tirsdag var det ifølge avisa møter i en rekke instanser i offshoresektoren for å håndtere situasjonen.

Les også: Stoltenberg forsvarer NATOs «show»

Russisk militærøvelse utenfor Møre under Trident Juncture