Meny

KrF-delegater i Rogaland blir bedt om å «ta en for laget»

Fylkesleder i Rogaland KrF Oddny Helen Turøy har fått tekstmelding fra KrFs fylkesleder i Hedmark med spørsmål om noen av de blå delegatene kan stemme rødt i stedet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Inntil fire delegater i Rogaland KrF har blitt bedt om å «ta en for laget» og stemme rødt når partiets veivalg skal bestemmes fredag.

I en tekstmelding Stavanger Aftenblad har fått tilgang til, spør fylkesleder i Hedmark KrF Oluf Maurud fylkesleder i Rogaland KrF Oddny Helen Turøy om det er aktuelt for noen av delegatene i fylkeslaget om å «stemme i tråd med det som var avstemningen» slik at «mindretallet blir bedre representert».

I praksis betyr dette at opptil fire blå delegater må stemme rødt for å gi riktig representativitet fra Rogaland, skriver avisen.

Les også: Hareide styrket etter superlørdag: 27 nye røde delegater

KrF-kronprinsen advarer: – Kan ende opp med at Arbeiderpartiet regjerer alene

Turøy avviser forespørselen

Rogaland KrF er hittil det eneste fylkeslaget som ikke valgte en representativ delegasjon til fredagens kommende landsmøte, hvor KrFs veivalg til høyre eller venstre skal avgjøres. I stedet gikk de for det omdiskuterte «vinneren tar alt»-prinsippet.

Maurud skriver videre i tekstmeldingen til Turøy at han mener det er bedre at mindretallet blir bedre representert enn at andre fylkeslag begynner å endre for å «kompensere» det som skjedde i Rogaland KrF. Han skriver videre at han er opptatt av at sluttresultatet oppfattes legitimt.

Les også: Knut Arild Hareide har velgerne med seg

KrFs mektigste fylke har talt: Vil beholde Erna som statsminister

– Delegatene er valgt på ubundet mandat

Partileder Knut Arild Hareide etter det ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF lørdag. Søndag holdt Nordland KrF sitt møte, som ga stor støtte til Hareides forslag om samarbeid med Ap og Sp. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Turøy sier til avisen at hun ikke kan pålegge delegatene å stemme annerledes enn det de ble valgt på.

– Da måtte vi ha hatt et nytt fylkesårsmøte som hadde sagt noe annerledes. Det kommer vi ikke til å ha. Delegatene våre er valgt på ubundet mandat, men vi har ikke tatt kontakt med noen for å høre om noen vil endre stemmegivningen sin. Det er ikke gjort, sier fylkeslederen.

Les også: Hareide advarer mot å gi «Listhaug-fløyen» mer makt

Fylkeslederen tar selvkritikk etter Hareide-nederlag: – Har forståelse for at folk er skuffet

Kampen om delegatene

Etter at fylkesårsmøtet i Rogaland valgte å sende 15 blå og bare 1 rød delegat, har de etterfølgende fylkesårsmøtene valgt å sende delegater som speiler meningsforskjellene.

Etter helgens mange fylkesårsmøter er kampen mellom de to fløyene fortsatt svært jevn. 163 av 190 landsmøtedelegater er nå klare.

Det ser nå ut til at 72 av delegatene sier ja til et samarbeid med Ap og Sp, mens 65 delegater vil starte sonderinger med Høyre, Venstre og Frp.

Mandag skal lokallagene i Oslo, Vestfold og Akershus velge sine delegater. Østfold er sist ut, som har sitt ekstraordinære årsmøte tirsdag.

Populært