Rapport: Kommersielle barnehager får tilskudd til utgifter de ikke har

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I kommersielle barnehager utgjorde pensjonsutgiftene fra 2009 til 2013 bare 3,6 prosent av lønnsutgiftene, til tross for store pensjonstilskudd, viser rapport. Private Barnehagers Landsforbund reagerer kraftig på innholdet i rapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommersielle barnehager får automatisk et tilskudd som skal dekke pensjonsutgifter tilsvarende 13 prosent av lønningene i kommunale barnehager. Det er en langt høyere prosent enn det som faktisk gikk til pensjon, kommer et fram i en ny forskningsrapport, skriver Klassekampen.

Fra 2009 til 2013 utgjorde pensjonsutgiftene bare 3,6 prosent av lønnsutgiftene i kommesielle barnehager. Til sammenligning hadde de kommunale barnehagene i samme periode pensjonsutgifter på 17,4 prosent av lønnsutgiftene.

Les også: Drar inn flere millioner på private barnehager

Familiebarnehager unntatt ny bemanningsnorm

– Får tilskudd til utgifter de ikke har

Tallene framkommer av ­de kommersielle selskapenes ligninger, og er gjengitt i et av kapitlene i et stort LO-finansiert forskningsprosjekt om kommersialisering av fellesgodene.

- De kommersielle barnehagene får tilskudd til utgifter de ikke har. Systemet er faktisk slik at dess lavere pensjonssparingen er i de kommersielle barnehagene, dess høyere blir overskuddet og lønnsomheten. Dette er hovedårsaken til at bransjen er så lønnsom, sier Bjarne Jensen, professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet, til avisen. Jensen en av flere forskere bak rapporten.

Les også: Store forskjeller i spesialundervisning i barnehager og skoler

2.300 barnehager mangler nok ansatte

PBL: Pensjon i private barnehager like god som i kommunale

Administrerende direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund Foto: NTB scanpix
Administrerende direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund Foto: NTB scanpix

Pensjonsordningene for ansatte i private barnehager er like gode som for dem som jobber i det offentlige, hevder de privates organisasjon.

– De private barnehagene bør måles på pensjonsbetingelsene for de ansatte, ikke på hvor høye kostnader de har til pensjon. Om noe, er det de kommunale barnehagene som bør utfordres på at de har vesentlig høyere kostnader til pensjon, uten at det gir bedre ordninger for de ansatte, skriver administrerende direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund i en kommentar.

Hun mener at de ansatte i private barnehager har lønns- og pensjonsbetingelser som fullt ut kan måle seg med det ansatte i kommunale barnehager har.

Les også: Rapport: Mange barnehager har for få voksne

– Skamløs kritikk fra Inga Marte Thorkildsen om Oslos barnehager

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden