Sykehusansatt tiltalt for grovt bedrageri og identitetstyveri

Lovisenberg Diakonale Sykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Lovisenberg Diakonale Sykehus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

En tidligere ansatt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo er tiltalt for titalls kjøp og forsøk på kjøp ved bruk av pasienters identitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen i 30-årene må møte i Oslo tingrett mandag.

Den omfattende tiltalen inneholder en rekke grove bedragerier og bedrageriforsøk, samt identitetstyverier. I tillegg er kvinnen tiltalt for brudd på to av helsepersonellovens bestemmelser om behandling av personopplysninger.

Kvinnen skal i perioden mellom 2012 og 2015, uten å innhente samtykke, ha søkt opp og hentet utskrifter av sensitive personopplysninger. Opplysningene tilegnet hun seg da hun var ansatt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus og gjennom Folkeregisteret. Under pågripelsen av kvinnen i mars i fjor fant politiet en notatblokk med sensitive personopplysninger om minst 56 personer. I tillegg fant politiet en «mengde legehenvisninger og andre helserelaterte dokumenter adressert til sykehuset» på en iPad, ifølge tiltalen.

Opplysningene brukte kvinnen til å gjøre kjøp eller forsøk på kjøp av blant annet telefoner, nettbrett, hodetelefoner og kosmetikk. Mellom mars 2016 og mars 2017 skal kvinnen gjennom elleve kjøp og bankuttak svindlet til seg omkring 80.000 kroner fra fem pasienter. Påtalemyndigheten mener samtidig at kvinnen skal ha gjort 15 mislykkede forsøk på å kjøpe varer for opp mot 150.000 kroner til sammen.

Under pågripelsen ble det også funnet 0,2 liter GHB i kvinnens hjem, noe som gjør at hun i tillegg er tiltalt for brudd på legemiddelloven.

Personvernpolicy