Å jakte action og penger i brutale Kongo kan umulig beskrives som en heltehistorie

Joshua French reiser nå Norge rundt for å fortelle sin historie. I kveld viser TV2 dokumentaren «Dødsdømt og fri» og i helga kommer filmen «Mordene i Kongo». Leiesoldater bør ikke framstilles som helter, fastslår leder av Nobels fredssenter Liv Tørres. En av hennes egne helter heter Denis Mukwege, er lege og mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus i desember. Foto: Edouard Elias / Zuma / NTB Scanpix, skjermdump/faksimile: TV2 og Friland Film
Joshua French reiser nå Norge rundt for å fortelle sin historie. I kveld viser TV2 dokumentaren «Dødsdømt og fri» og i helga kommer filmen «Mordene i Kongo». Leiesoldater bør ikke framstilles som helter, fastslår leder av Nobels fredssenter Liv Tørres. En av hennes egne helter heter Denis Mukwege, er lege og mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus i desember. Foto: Edouard Elias / Zuma / NTB Scanpix, skjermdump/faksimile: TV2 og Friland Film

DR Kongo har vært og er et helvete for mange sivile – og et himmelrike for de som er interessert i vold og penger. Å reise rundt her som leiesoldat på jakt etter action kan umulig beskrives som en heltehistorie, skriver leder av Nobels Fredssenter Liv Tørres.

Stemmer: Liv Tørres
Leder for Nobels Fredssenter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Han reiser landet rundt på foredragsturné. Det rapporteres om fulle hus. Enda en bok er nylig utgitt, og hans egen bok om dramaet i DR Kongo er i anmarsj.

TV2 viste denne uken dokumentaren «Dødsdømt og fri», og nå kommer spillefilmen «Mordene i Kongo». Den vil gi ytterligere drahjelp til både boksalg og foredragsturne – og til inntektene.

Joshua French foredrar landet rundt om reisen til Kongo, livet som leiesoldat, tiden i fengsel og hvordan norsk presse tydeligvis har tegnet et helt feil bilde av ham.

Samtidig tjener han grovt på at den samme pressen gjennom mange år har reklamert for ham. Han har trolig pressen og politikerne å takke for at han i det hele tatt er hjemme og nå kan tjene store penger på sine eskapader. Men når spillefilmen slippes og folks oppmerksomhet snus mot Den demokratiske republikken Kongo er det andre i landet som får mine tanker og oppmerksomhet.

To leiesoldater på tur

Historien om Joshua French og hans kamerat Tjostolv Moland har blitt en av de mest omtalte krimsakene det siste tiåret. Men historien deres startet som en historie om to leiesoldater og deres reise til nettopp DR Kongo.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se traileren til filmen «Mordene i Kongo»

Krigen i DR Kongo har vart fra frigjøringstiden på 60-tallet og har alle de samme ingrediensene som mange andre afrikanske lands borgerkriger: Mange års tidligere vanstyre under kolonimakter. Enorme ødeleggelser og kunstige grenser etterlatt av disse. Etniske skillelinjer. Lavt utdanningsnivå og stor fattigdom. Kraftig og ødeleggende innblanding fra stormakter under den kalde krigen. Og flernasjonale selskaper som jakter på enorme gevinster. Ofrene er det mange millioner av. Det kriges om makt og ikke minst om ressurser.

For selv om konflikten har etniske overtoner er den først og fremst en krig om makt og penger.

Dette er landet hvor 90 prosent lever i den største fattigdom. Samtidig er Kongo et av verdens rikeste land. Et land kjent som en gullgruve av diamanter, kobber, kobolt, koltan, uran og gull. Det var kongolesisk uran i atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. Og det er koltan i mobilene våre.

Vil du bli rik, start en krig!

Krigene i Kongo har langt på vei vært selvfinansierende. Vil du bli rik, start en krig og få noen leiesoldater til å ta den for deg. Statsledere og politikere, store internasjonale selskaper og stormakter; alle beriker seg på Kongos naturressurser på bekostning av befolkningen. Leiesoldater, eller det som etter hvert har blitt hetende private sikkerhetsselskaper, er en integrert del av dette.

Seksuell vold og voldtekt er også en integrert del av denne krigen. Og scenene ofrene forteller om er grusomme.

Gjengvoldtekter, mens ektefeller og barn ser på.

Skamfering av underliv med kniver, pinner eller skrujern. Unge piker gravide etter voldtekter og utstøtt av sine familier deretter. Aids-smittede ofre. Gravide mager som skjæres opp. Fostre som venner av den skamferte moren blir tvunget til å spise. Kvinner som får underlivene ødelagt for alltid. Som får helsen og psyken ødelagt. Som mister ektefeller som ikke orker samlivet med en som minner de om overgrepene. Barn som voldtas. Babyer. Ofre som skys som pesten etterpå og fordrives fra landsbyer.

Et av verdens verste åsteder for seksuell vold

Det siste tiåret har seksuell vold fått økt oppmerksomhet. Ikke fordi problemet er nytt. Men fordi historiene som kommer ut er grusomme. Og ikke minst fordi sivilsamfunnet har mobilisert tungt. Kongo er et av de verste åstedene for bruk av seksuell vold i krig.

På den tiden French og Moland reiste til Kongo var FN i ferd med å lage sin første resolusjon som anerkjente at seksuell vold var å anse som våpen i krig og en krigsforbrytelse. Men det brydde de væpnede aktørene i Kongo seg lite om. Hundretusener av kvinner var allerede voldtatt de foregående 20 årene. Ifølge FN-kilder var voldsbruken uten sidestykke internasjonalt både i form av brutalitet og antall, med over 1000 nye voldtekter hver måned. Alle voldtar i Kongo: Militsgruppene, geriljagruppene, de kongolesiske militære styrkene, barnesoldatene og leiesoldatene.

En kongolesisk soldat fortalte til avisa The Guardian i 2013: «Vi samlet oss, vi var 25 tilsammen, og bestemte oss for å voldta 10 kvinner hver, og det gjorde vi. Jeg har voldtatt 53 kvinner og barn som er 5 og 6 år gamle.»

Problemene med seksuell vold forsterkes når private sikkerhetsstyrker gis oppgaver som å delta i væpnet konflikt. All erfaring tilsier nemlig at disse styrkene er langt vanskeligere å regulere, og ikke minst å kontrollere, enn både statlige styrker og andre væpnede grupper, siden det er økonomiske motiver for deres deltagelse i konflikten. De senere årene har det vært en kraftig økning i bruken av private kontraktører i væpnet konflikt, blant annet leiesoldater.

Det startet med Irak

Det var den USA-ledede invasjonen i Irak som satte fart i markedet og økte inntjeningen private sikkerhetstjenester. Disse selskapene selger alle slags tjenester; fra matlaging i leirene til skarpe oppdrag. Og amerikanerne har brukt private sikkerhetsselskaper både i Irak og Afghanistan. Fra 2003 til 2008 økte antallet private militære i Irak til et nivå som overgikk det totale antallet amerikanske soldater. Rundt 50 000 av dem hadde militære oppgaver, ifølge irakiske tall. De store private militære firmaene omsetter for hundrevis av millioner dollar i året. Tette bånd mellom disse, andre multinasjonale selskaper og politikere gjør også at de er i stand til å påvirke politiske beslutninger og beslutninger om krig/konflikt gjennom nettverk og lobbyvirksomhet. De nyter ofte nærmest straffrihet når de utfører overgrep og kriminelle handlinger i tjenesten, siden hjemlandet deres unnlater å kreve at de skal stilles for sine nasjonale domstoler.

Mange av de private militære firmaene har omstilt seg og kaller seg nå for sikkerhetsselskaper. Det er liten tvil om at mange sikkerhetsselskaper er seriøse aktører, er effektive og også jobber aktivt for å følge humanitær rett. Flere bidrar i tillegg aktivt til fredsbevarende styrker og operasjoner. Men mange gjør det fortsatt ikke. Og private styrkers deltakelse i konflikter bidrar uansett til å viske ut folkerettens skille mellom militære og sivile.

Hvis vi mener alvor med de store ordene om kamp mot seksuell vold må vi straffeforfølge overgriperne for de overgrepene de faktisk begår og ikke, som Røde Kors flere ganger har påpekt, «kun» under samlekategorien terrorvirksomhet. Vi trenger rettspraksis på området. Vi trenger avskrekkingen fra eksemplenes makt overfor andre overgripere. Vi trenger å vise at vi mener alvor. Og vi trenger å vise at «private aktører» har like mye ansvar for sine handlinger som andre militære.

To ekte helter

Meningen her er ikke å anklage Joshua French for seksuell vold. Meningen er heller ikke å si noe om hvorvidt han er skyldig i drap eller ei.

Meningen er rett og slett å si at vi alle har et ansvar for våre handlinger. Vi har like stort ansvar for de dårlige valgene vi gjør som for de gode. Og vi må ansvarliggjøres deretter.

Det er liten tvil om at Joshua French gjorde noen dårlige valg og også kan ha gjort ting som utgjør lovbrudd.

DR Kongo fungerte, og fungerer fortsatt, som et helvete for sivilbefolkningen og et himmelrike for aktører som er interessert i vold og penger.

Noen av dem får også leve ut sine seksuelle fantasier gjennom brutale handlinger. Å reise rundt i slike omgivelser som leiesoldat, på jakt etter action og penger, kan umulig beskrives som en heltehistorie. Det gjelder uansett hvor kul spillefilmen har blitt.

Vi må velge våre helter med omhu. For det er de som kan gi verden retning. Jeg velger meg de overlevende. Ofrene. Og fredsprisvinnerne Nadia Murad og kongolesiske Denis Mukwege. De har sett og opplevd krigens skader tett på. Og har valgt den riktige siden.

Forhåpentligvis går noen hjem etter filmen om French og Moland og ser dokumentarfilmene om årets fredsprisvinnere også. I desember kommer de to fredsprisvinnerne til Oslo. Det er to ekte helter. Legen Dennis Mukwege vil dessuten fortelle en sannere historie om Kongo enn hva det norske folk får servert gjennom leiesoldaten Joshua French’ foredrag og filmen «Mordene i Kongo».

Kommentaren er først publisert på Bistandsaktuelt.no

Vil du lese mer om situasjonen i DR Kongo?

De får Nobels fredspris 2018

Kommentar Jan Speed: Kongo skriker om hjelp, igjen

Kommentar Bernt Apeland: Lengselskatastrofer

Kongo topper lista over neglisjerte kriser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå
Siste nytt
00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå
Populært