Meny

FM-debatt på Stortinget: Senterpartiet ønsker P1 tilbake på FM

Se video: Trine Skei Grande var ikke imponert over Senterpartiets forslag om å gjenopprette P1 på FM-båndet. 
Under onsdagens interpellasjon på Stortinget opplyste Trine Skei Grande om at det vil koste mellom 270 og 360 millioner kroner å gjenopprette P1 på FM. – Den summen virker bloddopet, mener Senterpartiet.

Senterpartiet har vært kritiske til radiodigitaliseringen i Norge, og torsdag var digitaliseringen oppe til debatt på Stortinget.

Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, ønsker å få NRK P1 tilbake på FM-båndet. Hun mener at beredskapen i Norge er svekket etter digitaliseringen, hvor de tre riksdekkende kanalene, NRK, Radio Norge og P4, slukket sine FM-sendere.

Sem-Jacobsen har pekt på at for få biler har DAB installert, og at dekningen ikke er god nok.

Samleside: Her kan du lese alle sakene om DAB- og FM-bråket

– Det er useriøst å påstå

Interpellasjonen var rettet til kulturminister Trine Skei Grande.

Åslaug Sem-Jacobsen ønsker P1 tilbake på FM-nettet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– I beredskapssammenheng har NRK et oppdrag med å nå ut til befolkningen. Radio er et av de viktigste verktøyene staten har til å sende beredskapsmeldinger. Med bakgrunn i lavere lyttertall på P1 og det at Forsvaret og våre allierte benytter samme frekvensområde som norsk riksdekkende radio, mener Senterpartiet det vil være klokt å gjenopprette P1 på FM-båndet.

– Vil statsråden foreta en ny vurdering av å få P1 på FM-båndet for å gjenopprette beredskapen på samme nivå som før FM-slukkingen, og hvilke tiltak vil departementet iverksette for å kompensere for den svekkede beredskapssituasjonen?, skrev Sem-Jacobsen i sin interpellasjon.

Det er useriøst å påstå at manglende beredskap har med lavere lyttertall å gjøre. Jeg er veldig redd for at det er et dårlig forslag å gjenopprette FM for kun én kanal, sa Skei Grande fra talerstolen på Stortinget.

– Vi advarte mot DAB

Grande opplyser at det vil koste mellom 270 og 360 millioner kroner å gjenopprette P1 på FM-nettet.

Sem Jacobsen er ikke sikker på at den prisantydningen stemmer.

Den summen virker bloddopet. Jeg har vært i kontakt med en del folk som jobber med slik infrastruktur, og basert på deres opplysninger så er det langt mer utstyr tilgjengelig en man tror. Siden FM er verdensstandard, har det vært en rivende utvikling også innenfor FM-teknologi med langt mindre, mer effektivt og billig utstyr, sier hun til ABC Nyheter etter onsdagens debatt på Stortinget.

Høyre-politiker Tage Pettersen sa under debatten at den eneste tilnærmingen som er rett nå, er å se framover.

– Senterpartiet pleier å komme med løsninger alt for sent. Vi advarte mot DAB, sa Frp-politiker Morten Wold fra talerstolen.

Digitaliseringen ble vedtatt av Stortinget tilbake i 2011, da var det kun Frp som stemte imot forslaget.

I 2016 stemte Senterpartiet for å utsette DAB-overgangen, men fikk ikke flertall. 

Populært