Meny

Makaveli Lindén varetektsfengslet i Frankrike

Se video: Politiet vil be om rask utlevering av Makaveli Lindén.
Makaveli Lindén (20), som er siktet for drapet og ranet på Majorstuen, framstilles for varetektsfengsling i Dijon i Frankrike onsdag, ifølge Aftonbladet.

Norske myndigheter har nå 40 dager på seg til å begjære ham utlevert.

Lindén er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen mandag i forrige uke, samt for å ha begått et grovt ran tidligere samme dag.

20-åringen ankom retten i Dijon i Frankrike med bind for øynene, eskortert av maskert sivilt politi.

– Jeg vil begjære ham fengslet i 40 dager, som er perioden norske myndigheter har på å sende over dokumenter. Det er europeisk standard , sa assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin til Dagbladet før fengslingsmøtet.

Til VG sier Labonne-Collin at den drapssiktede svensken skal ha oppsøkt lege før han kom til Dijon, der han ble pågrepet. Han sier også at 20-åringen ikke har gitt uttrykk for noe annet enn at han vil bli utlevert til Norge.

Les også: Politiet: – Det har vært en intensiv etterforskning

Politiet mener den siktede for Majorstuen-drapet reiste hjem til Uppsala

Ikke vært samarbeidsvillig

– Han er ikke samarbeidsvillig. Han er aggressiv, opphisset og nervøs, sa visepolitimester Olivier Dupas i Dijon til Aftenposten. Han legger til at en utlevering til Norge kan ta noen uker.

– Politiet jobber nå med utleveringsbegjæringen. Den må sendes via Oslo statsadvokatembete, Riksadvokaten og Justisdepartementet, sier påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt.

Hatlo opplyste til NTB onsdag ettermiddag at utleveringsbegjæringen er sendt fra norsk politi, men at den ikke er sendt til Frankrike ennå.

– Utleveringsbegjæringen skal blant annet oversettes først, men det haster ikke. Vi har frist til 30. november, sier han.

– Hvor lang tid det vil ta å få ham utlevert, avhenger om han sier seg enig i det, sa Hatlo på en pressekonferanse på politihuset i Oslo tirsdag kveld. Hvis ikke han samtykker, kan det drøye før 20-åringen er på plass i et norsk fengsel.

Hatlo opplyser at de fortsatt vurderer å sende ned norsk politi som kan avhøre siktede i Frankrike.

– Når det kan skje, er fortsatt ikke avklart. Dette må gjennom fransk påtalemyndighet først. Hvis vi reiser nedover, vil den siktede få en norsk forsvarer, sier Hatlo.

Pågrepet på jernbanestasjonen

Lindén ble pågrepet av væpnet politi på jernbanestasjonen i den østfranske byen tirsdag ettermiddag.

Ifølge opplysningene som er kommet fram til nå, rømte 20-åringen tilbake til hjembyen Uppsala etter drapet i Oslo og reiste videre derfra.

Aftonbladet skrev tirsdag at mobilen hans ble sporet til Belgia søndag. Samarbeidet med belgisk politi førte videre til Frankrike. Sentrale franske politimyndigheter kontaktet deretter det lokale politiet i Dijon som rykket ut til jernbanestasjonen og pågrep ham.

Les også:   Politiet: Drapssiktet tok toget til Sverige

Politihunder og pansrede kjøretøy

Jourhavende på politihuset i byen sa tirsdag kveld at pågripelsen fant sted klokka 16.30. Fem minutter senere mottok politiet i Oslo beskjed fra sine franske kolleger om pågripelsen.

– Han kom nordfra med toget, fra Châlons-en-Champagne. Pågripelsen ble utført av sivilt politi og gikk rolig for seg, men de fikk støtte av innsatsstyrken, sa jourhavende.

20-åringen har vært internasjonalt etterlyst siden fredag i forrige uke.

Populært