Mohyeldeen Mohammad møtte ikke til trusselsak

Mohyeldeen Mohammad, som er tiltalt for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (bildet), møtte ikke opp i Oslo tingrett mandag da rettssaken mot ham skulle starte.
Mohyeldeen Mohammad, som er tiltalt for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (bildet), møtte ikke opp i Oslo tingrett mandag da rettssaken mot ham skulle starte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusseltiltalte Mohyeldeen Mohammad møtte ikke opp i Oslo tingrett mandag da rettssaken mot ham skulle starte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mohammad er tiltalt for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V).

– Dette viser at ikke bare undergraver ekstremistene samfunnet, ytringsfriheten og demokratiet, men de gjør også alt de kan å unndra seg å stå til rette. Dette er usle og feige ekstremister, sier Raja til NTB om det faktum at tiltalte ikke møtte i retten.

Abid Raja skulle mandag egentlig ha reist til England med utenriks- og forsvarskomiteen.

– Jeg måtte avlyse min deltakelse på grunn av rettssaken. Så dette påvirker min arbeidshverdag. Jeg skulle ønske at vi kunne bli ferdig med saken og at han fikk straff som fortjent, sier han videre.

Meling tar over

Rettens parter kom allerede mandag til enighet om nytt tidspunkt for saken som nå er berammet fra tirsdag 13. til og med mandag 19. november. Det var også satt av en uke til rettsrunden som skulle startet mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke måtte Mohammad bytte forsvarer da det viste seg at advokat Salman Hussain var bror til vitnet Ubaydullah Hussain. Senest søndag kveld ba han om å få oppnevnt advokat Brynjar Meling som forsvarer.

Advokat Solveig Kristin Høgtun var på plass i retten på vegne av sin klient, mens Meling satt på en av benkene reservert for publikum. Det var enighet om at han blir oppnevnt i forkant av neste rettsmøte.

Aktuelt: – Vil du holde ditt løfte til de ansatte, Abid Raja?

Kontantuttak i Marokko

Statsadvokat Fredrik Gunnar Ranke sa i retten at det har vist deg svært vanskelig å stevne tiltalte. Han vil derfor sende en skriftlig begjæring om pågripelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan ikke pågå i det uendelige. Det er en alvorlig sak, og det er veldig leit for fornærmede i saken at han ikke får dette ut av verden. Det vi oppfatter som en trusselvideo henger over ham som et damoklessverd, sier Ranke til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under rettsmøtet kom det fram at Mohyeldeen Mohammad for få dager siden tok ut et kontantbeløp i Marokko.

– Hvis han har stukket av til utlandet, er det godt nok for meg at han bare blir der og aldri kommer tilbake. Jeg tror ingen i Norge kommer til å savne ham, sier Raja.

Aktuelt: Raja: – Frykter «Sylvi-tilstander»

Likheter med Krekar-saken

Meling forsvarte også mulla Krekar som i 2012 ble dømt til fengsel i fem år for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen ble senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

– Prinsipielt er det mye av det samme her som Krekar ble tiltalt for, altså hvor går grensen for ytringene. Jeg mente det var ting han kunne si i kraft av sin ytringsfrihet, men det var lagmannsretten uenig i. Selv om han ble frifunnet for terror, så ble han dømt for trusler, sier Meling.

Advokaten vil nå kartlegge tiltaltes bakgrunn, hans posisjon og religiøse ståsted for blant annet å se om det foreligger et forsett om noe straffbart forhold.

Aktuelt: Krekar-saken utsatt, italiensk rett vil ha Krekar til stede