Frp krever høring i Boligbygg-saken - vil ha Ap-Raymond inn på teppet

Frp vil ha byrådsleder Raymond Johansen (Ap) inn på teppet hos kontrollutvalget i Oslo kommune for å forklare seg i Boligbygg-skandalen.
Frp vil ha byrådsleder Raymond Johansen (Ap) inn på teppet hos kontrollutvalget i Oslo kommune for å forklare seg i Boligbygg-skandalen. Foto: Hilde Unosen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan kan oppfølging av antikorrupsjonsrutiner ha blitt utelatt samtidig som byrådet pumpet milliarder inn til boligkjøp, spør Frps Henrik Gjerding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hjelper ikke med gode intensjoner og gode rutiner for internkontroll og antikorrupsjon ved kjøp av boliger om de ikke følges i praksis.

Det sier Frp-representant i Oslo bystyre, Henrik Gjerding, til Dagsavisen.

Det var Dagens Næringsliv som rullet opp Boligbygg-skandalen, og avdekket at Oslo kommune har betalt 115 millioner kroner i overpris for leiligheter.

Saken har allerede fått store konsekvenser: Blant annet har direktøren for Boligbygg gått av , det samme gjorde resten av styret , én person er siktet for grov økonomisk utroskap av Økokrim.

Geir Lippestad (Ap), byråden som til sjuende og sist hadde det øverste ansvaret, har også gått av.

Men saken er ikke over.

Les også: Slik sløste Oslo bort 115 millioner

Vil høre Raymond Johansen

Gjerding, som er Frps medlem i kontrollutvalget i Oslo kommune, krever nå høring i Boligbygg-saken, og sier til Dagsavisen at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må forklare seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Undersøkelsene så langt har vist at Boligbygg hadde rutiner på plass som skulle hindre det vi nå kan slå fast er tidenes største økonomiske skandale i Oslo. I den sammenheng er det svært foruroligende å lese at hverken byrådet eller styret har fulgt opp disse rutinene da bevilgningene til boligkjøp steg dramatisk, sier han.

Gjerding vil blant annet ha svar på følgende spørsmål:

– Hvordan kan oppfølging av antikorrupsjonsrutiner ha blitt utelatt samtidig som byrådet pumpet milliarder inn til boligkjøp?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Må kjøpe leiligheten sin eller flytte fra Tøyen

Følger opp alle foretak

Byrådssekretær ved byrådslederens kontor, Marte Ingul, viser videre til byråd for eierskap og næring Kjetil Lund (Ap), som nå har det formelle ansvaret for det kommunale boligselskapet.

– Det er bystyrets organer som bestemmer om de ønsker en høring, og hvem de i så fall vil kalle inn, sier Lund til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til tidligere orientering til bystyret der han har gjort det klart at han følger internkontrollrutiner i alle kommunale foretak.

– Som rapportene om saken påpeker, ble det etter Tøyen-vedtaket fra 2013 ikke satt opp gode nok rutiner eller systemer for oppfølging. Siden saken ble avdekket i fjor høst er derfor alle boligkjøp stanset og bevilgningene satt i null. Vi skal være helt sikre på at rutiner er på plass og at de følges før kjøp igangsettes, sier Lund, som legger til:

– Det er bystyret som bevilger penger til boligkjøp. Dette byrådet har ikke økt belgningene, men videreført bevilgningene til kjøp av boliger fra det forrige byrådet.

Les også: Rapport: 100 millioner skattekroner betalt i overpris for boliger i Oslo

Peker på Raymond Johansen

Gjerding er klar på at han mener det er byrådslederen som må svare for saken. Årsaken er denne:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ansvarlige byråden for saken, Geir Lippestad, har trukket seg på bakgrunn av Boligbygg-skandalen. Lund er ny på saken, mens Raymond Johansen var byrådsleder da, og han er byrådsleder nå, sier Gerding, og legger til:

– Da er det han som må svare.

Han viser til at det var Frp som fremmet kravet om at saken skulle granskes av Kommunerevisjonen, ikke bare av Deloitte. Og det er på bakgrunn av Kommunerevisjonens rapport at Frp vå vil ha høring i saken.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no