Oslo tingrett ville løslate spionsiktet russer – PST anket på stedet

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Russeren ville ikke uttale seg til mediene mens han var i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Russeren ville ikke uttale seg til mediene mens han var i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fire uker i norsk fengsel besluttet Oslo tingrett at mistanken mot spionsiktede Mikhail Botsjkarev ikke lenger holder til å varetektsfengsle ham videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST anket løslatelsen i Oslo tingrett torsdag på stedet og ba umiddelbart om oppsettende virkning. Det betyr at Botsjkarev fortsatt må sitte varetektsfengslet inntil anken er behandlet.

Det vil trolig skje mandag i Borgarting lagmannsrett. Tingretten ga PST en frist til fredag klokka 12 med å levere inn sine argumenter om hvorfor de er uenige i kjennelsen om å løslate russeren.

Mikhail Botsjkarev (51) reagerte med åpenbar lettelse da dommer Eirik Aas leste opp kjennelsen.

– Nå snakkes vi igjen på mandag før jeg reiser hjem, sa han til det tallrike pressekorpset som var til stede i retten.

Svekket mistanke

Han har hele tiden fastholdt at han ikke gjorde noe galt da han som offentlig tjenestemann, ansatt i den russiske nasjonalforsamlingen, deltok på et seminar på Stortinget tidligere i høst. Han har omtalt siktelsen om spionasje som absurd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett mener kravene til å mistenke russeren ikke lenger er til stede når PST etter fire ukers etterforskning fremdeles ikke har funnet håndfaste bevis for spionasje.

Ba om to uker

PST ba om fortsatt fengsling i to nye uker med brev- og besøkskontroll. Politiadvokat Kathrine Tonstad uttalte til NTB at mistanken mot russeren ikke er endret og at det fremdeles er mye etterforskning som gjenstår.

– Vi er ikke kommet så langt som vi ønsker i etterforskningen, men mener det fremdeles er skjellig grunn til mistanke. Det gjenstår tekniske undersøkelser og det er et hovedfokus nå, sier Tonstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren, advokat Hege Aakre, sier rettens kjennelse viser hvor svak PSTs sak er.

– Etter fire ukers etterforskning har de ikke funnet noe fellende og da er det riktig å løslate ham. Botsjkarev er lettet og håper nå at kjennelsen vil stå seg i lagmannsretten, sier Aakre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må få reise hjem

51-åringen ble pågrepet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon. Stortinget varslet PST etter det som er blitt omtalt som «merkelig oppførsel» av Botsjkarev. Alt han hadde med av teknisk utstyr er beslaglagt og undersøkt av PST, men resultatene av disse undersøkelsene er ennå ikke klare, opplyser Tonstad.

I forbindelse med ankebehandlingen må PST nå vurdere om det finnes alternative løsninger til varetekt, trolig om Botsjkarev kan løslates fra fengsel, men nektes å forlate Norge før alle spørsmål i etterforskningen er klarlagt. Ifølge forsvarer Aakre er det imidlertid ikke noe alternativ ettersom domstolen har slått fast at det ikke er skjellig grunn til å mistenke russeren.

– Nå er det slått fast at det ikke er noen skjellig grunn til å mistenke ham og da bør han få dra hjem. Det ligger i sakens natur, slik jeg ser det, sier Aakre til NTB.

Aktuelt: Frode Bergs advokat tror Russland vurderer bytte mellom Berg og fengslet russer