Farenivået for Veslemannen heves til oransje

Rauma 20181015. Et helikopter flyr over fjellene rundt Veslemannen i fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Rauma 20181015. Et helikopter flyr over fjellene rundt Veslemannen i fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE melder om økt hastighet og flere ras ved Veslemannen. Derfor heves farenivået til oransje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag ettermiddag.

– Den siste tiden har vist at Veslemannen reagerer relativt raskt med små ras og økte hastigheter uten noe særlig påvirkning fra nedbør eller snøsmelting. Hastighetene i fjellet er fremdeles ganske høye etter økning i går kveld, og det vil være varmegrader og fare for nedbør som regn de neste dagene. melder NVE.

Fikk nettopp komme hjem

– På bakgrunn av en totalvurdering av bevegelser og værforholdene de neste dagene, øker NVE farenivået for Veslemannen til oransje, heter det videre.

Før hevingen av farenivå var det bare gått et drøyt døgn fra de elleve evakuerte kunne flytte hjem igjen. Farenivået ble hevet til rødt – det høyeste – 9. oktober.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Store bevegelser

Denne delen av fjellet ligger mellom 1.100 og 1.200 meter over havet. Veslemannen har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg fire meter den siste måneden.

Siden 2014 har beboerne ved foten av fjellet i Rauma blitt evakuert ti ganger – fem av dem i år.