Nå kommer den sure, våte senhøsten

Det kom mye vann i Bergen i september, men så langt tyder oktober på bli minst like fuktig. Det er få eller ingen sprekker i skylaget som er ventet inn over Vestlandet de neste dagene. Her holder Torhild Vedeler kummen åpen for å ta unna vannmengdene i Kalfaret 26. september.
Det kom mye vann i Bergen i september, men så langt tyder oktober på bli minst like fuktig. Det er få eller ingen sprekker i skylaget som er ventet inn over Vestlandet de neste dagene. Her holder Torhild Vedeler kummen åpen for å ta unna vannmengdene i Kalfaret 26. september. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at små drypp av sommer har lurt seg inn blant høstdagene i begynnelsen av oktober, vil det bli et merkbart dropp i temperaturen over hele Norge neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedbøren vil variere neste uke, men over hele landet varsles det om høyere temperaturer inn i helgen. Opptil 15 grader og sol kan ventes enkelte steder i Sør-Norge. Men så er det slutt. Neste uke vil preges av et fall på gradestokken fra sør til nord.

Få steder kan man regne med å se kvikksølvet krype under frysepunktet på dagtid, men stabile temperaturer på mellom to og åtte grader og sur vind fra nordvest vil prege nær hele landet, viser langtidsvarslene fra Meteorologisk institutt.

Selv i innlandet rundt Mjøsa vil det bli relativt varmt i helgen. Lett skydekke og perioder med sol vil gi dagtemperaturer på ti grader eller mer. Litt lenger sør og ut mot kysten varsler meteorologene opp mot 15 grader i Skien og Porsgrunn. Helt i nord, i Hammerfest, blir det varslet om fem grader i helgen og lenger østover i Finnmark skal dagtemperaturen gå så vidt over null grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke nødvendigvis vinteren

– Det er ikke nødvendigvis vinteren som kommer, men det er ikke uvanlig at det skjer et slikt skifte i løpet av oktober, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes i Meteorologisk institutt til NTB.

Hun sier at en over hele landet vil merke kaldere luft fra nord fra starten av neste uke. Bortsett fra et merkbart fall i temperaturen over hele landet vil vindendringen by på ulikt vær i de forskjellige landsdelene.

– Det vil bli mye fint klarvær med nattefrost, med lite nedbør, men med morgentåke, over store deler av Østlandet, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt vått i Bergen

Vestlandet fra Rogaland i sør og helt forbi Stad kan derimot vente seg fortsatt vått vær. Selv om vinden endrer retning og det blir kaldere, vil regnet fortsette å strømme ned over Vestlandet, og Bergen i særdeleshet.

Onsdag publiserte Meteorologisk institutt en oversikt som viser at det så langt i november har kommet 380 millimeter nedbør på målestasjonen Florida i Bergen. Det er nesten 200 millimeter mer enn på samme tid i rekordåret 1983.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det behøves 200 millimeter til innen månedsskiftet for å slå rekorden, men det er slett ikke umulig. Det blir fortsatt vått i Bergen framover, sier Moxnes.

Ekstremvarsel i Nordland

Nordland kan derimot vente seg uvanlig mye nedbør allerede før helgen. Onsdag ble det varslet om ekstremregn med farevarsel gul fra torsdag kveld. Varslet går ut på at folk må være forberedt på mellom 30 og 50 millimeters nedbør over en periode på 12 timer.

– Det vil bli kraftig pålandsvind med regn, men nedbøren vil avta i dette området ut over fredagen, sier meteorologen.