Spionsiktet russer i nye avhør – ber om å bli løslatt fra varetekt

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarov (51). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarov (51). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev har forklart seg om flere nye mistankepunkter i avhør med PST. Han vil begjære seg løslatt under fengslingsmøtet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Botsjkarev har sittet varetektsfengslet siden 22. september, mistenkt for å ha drevet ulovlig etterretning til fordel for Russland under et IT-seminar på Stortinget. Han hevder på sin side at han bare gjorde opptak av seminaret, og nekter straffskyld.

Russeren vil begjære seg løslatt når han blir framstilt for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag morgen, bekrefter forsvareren, advokat Hege Aakre, overfor NTB.

Allerede ved forrige fengslingsmøte, for to uker siden, ble mistankegrunnlaget mot ham problematisert. Aakre fikk imidlertid ikke rettens medhold i at mistanken var tilstrekkelig svekket til at han kunne løslates.

Nå argumenterer hun for at Botsjkarev siden forrige fengslingsmøte har kastet lys over «flere uklarheter» i nye avhør med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Forsvarer: Svekket mistanke

– Mistankegrunnlaget er ikke blitt noe sterkere siden sist, snarere tvert imot. Min klient har forklart seg om flere uklarheter siden forrige fengslingsmøte, sier Aakre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært mye av bevisene i saken er hemmeligholdt for Botsjkarev, slik at han ikke har fått forklare seg om dem. PST har såkalt avklausulert noe mer informasjon siden forrige fengslingsmøte og konfrontert den spionsiktede russeren med dem i avhør.

– Han har vært i nye avhør, og gitt sin forklaring om disse momentene, sier Aakre til NTB.

Hun har ikke mulighet til å kommentere mer detaljert på grunn av det store hemmeligholdet rundt etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST ønsker ikke å opplyse om hvor mye de ønsker å forlenge varetektsfengslingen med, hvilke restriksjoner de ønsker at russeren skal underlegges i fengselet eller kommentere eventuelle endringer i mistankegrunnlaget.

– Ikke svekket

I sin begrunnelse for fortsatt varetekt for to uker siden kom tingretten til at det fortsatt er mer sannsynlig at 51-åringen har begått de handlingene han er siktet for enn at han ikke har gjort det. Lagmannsretten sa seg enig og fastslo at russerens forsøk på å forklare sin atferd og andre opplysninger han har frambrakt i saken, ikke gir grunnlag for å si at mistanken mot ham er svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg deltok og gjorde opptak av fremførelser. Jeg oppførte meg på akkurat samme måte som jeg har gjort på tidligere arrangementer, sa russeren til pressen etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag 4. oktober.

51-åringen ble pågrepet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon. Stortinget varslet PST, som mente russeren oppførte seg så påfallende at de fant grunnlag for å pågripe og sikte ham for ulovlig etterretningsvirksomhet til fordel for et annet land. ​