Skader for 100 millioner kroner meldt inn etter flommen

Statsrådene Tor Mikkel Wara, Monica Mæland og Kjell-Børge Freiberg fløy til flomrammede Skjåk i Gudbrandsdalen tirsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Statsrådene Tor Mikkel Wara, Monica Mæland og Kjell-Børge Freiberg fløy til flomrammede Skjåk i Gudbrandsdalen tirsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Foreløpige tall viser at det er meldt inn rundt 500 skader på bygninger og innbo etter flommen i Sør-Norge. Nå kommer kravene om mer penger til sikringstiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Foreløpige anslag fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool viser at det er meldt inn rundt 500 skader på bygninger og innbo. I tillegg kommer skader på en rekke biler. Tallene er foreløpige og kommer til å stige når flere får meldt inn skadene sine, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Flommen gjorde størst skade i Skjåk i Gudbrandsdalen og i Luster i Sogn og Fjordane. Den traff svært lokalt og har rammet enkeltsamfunn hardt. Foreløpig er det meldt inn skader for 100 millioner kroner, fastslår Finans Norge.

Folk som har fått vann inn i huset sitt, må belage seg på at det vil ta lang tid før skadene er utbedret.

– De som har fått skader, må ta kontakt med forsikringsselskapet sitt så snart som mulig, sier Neverdal.

Forutsetter at staten hjelper til

Et usedvanlig varmt vær med påfølgende snøsmelting og lokalt store mengder nedbør skapte det som minnet om en skikkelig vårflom, og som fikk store konsekvenser for svært mange.

Den dramatiske situasjonen førte til at justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp), kommunalminister Monica Mæland (H) og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (H) bestemte seg for å fly opp til Skjåk i helikopter tirsdag for selv å se de omfattende skadene. De møtte både innbyggere, beredskapsmyndighetene, ordførere og fylkesmannen.

Kravet om mer penger til flomsikring var ikke uventet unisont da de tre statsrådene hadde landet.

– Det er nå følelsene kommer. Det er nå reaksjonene kommer. Det er nå arbeidet starter med å ordne opp igjen etter skadene. Vi må være forberedt i framtida, og jeg forutsetter at staten hjelper til, sa Skjåk-ordfører Elias Sperstad, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen. I forsamlingen satt foruten statsrådene representanter for en rekke etater.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at det kan være fornuftig å bruke mer penger på beredskap og sikring, istemte Sel-ordfører Dag Erik Pryhn.

NVE ba om 2,5 milliarder

Om regjeringen velger å bidra med ekstra flomsikringskroner, er uvisst. Det som imidlertid er sikkert, er at regjeringen de siste årene har satt av mindre og mindre beløp til sikringsarbeid i statsbudsjettene.

Mens Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har regnet ut at det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og skredsikringstiltak over hele landet, foreslår regjeringen i statsbudsjett for 2019 kun å gi NVE rundt 250 millioner kroner.

I tillegg kommer 45 millioner kroner ekstra til sikring i Longyearbyen på Svalbard og 8 millioner til forebygging av overvann og oversvømmelser i boligområder.

Spørsmålet er om budsjettforhandlingene vil ende som i fjor, med en betydelig økning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært