Høyre: Ufint med aksjoner for å påvirke KrF-prosess

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset mener det er ufint å oppfordre folk til å melde seg inn i et parti utelukkende for å påvirke en bestemt sak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset mener det er ufint å oppfordre folk til å melde seg inn i et parti utelukkende for å påvirke en bestemt sak. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Høyre og Arbeiderpartiet frir til KrF, men ingen av dem har noe til overs for oppfordringer om å melde seg inn i partiet bare for å påvirke dets veivalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ufint og ugreit å oppfordre til aksjoner og mobilisering for å få folk til å melde seg inn i et parti for å påvirke i en bestemt sak, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset til NTB.

– Det er ufint å utnytte og forsøke å kuppe politiske partier for å oppnå et særskilt vedtak. Jeg håper ikke at KrF opplever det i den prosessen partiet er inne i nå, legger han til.

Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen har meldt seg inn i KrF Oslo i et forsøk på å påvirke partiet til å velge sentrum-høyre fremfor sentrum-venstre, meldte Nettavisen mandag. I helgen oppfordret også nettstedet Resetts redaktør, Helge Lurås, folk til å melde seg inn i KrF for å påvirke veivalget.

Egen prosess

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng mener det er helt naturlig at folk som deler KrFs grunnsyn og vil påvirke, nå melder seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg håper folk melder seg inn i det partiet de er mest enig med, og ikke kun av taktiske grunner går med i et parti som de verken stemmer på eller sympatiserer med, sier hun til NTB.

– Ap er opptatt av at KrF skal få gjennomføre sin egen demokratiske prosess uten innblanding fra andre partier.

KrF skal på sitt ekstraordinære landsmøte 2. november avgjøre om partiet skal følge sin leder Knut Arild Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp, eller fortsette samarbeidet med dagens regjering.

De to tidligere stortingsrepresentantene Bjørg Tørresdal og Hans Olav Syversen er bedt om å lede det avgjørende landsmøtet, ifølge Trønder-Avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Erna Solberg: – Vi vil gjerne ha med KrF

2.000 nye medlemmer

Siden Hareide ga sitt råd i en tale til landsstyret 28. september, har partiet fått over 2.000 nye medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonene lot ikke vente på seg fra KrFs ledelse etter oppfordringene fra Lysglimt og Lurås.

– At ytre høyre ønsker å kjøre en aksjon for å redde Frp, synes jeg er ufint, sa Hareide til VG.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan mener dette er «en utrolig usympatisk måte å gjøre påvirkning på».

Ifølge VGs oversikt støtter nå 34 av de 190 landsmøtedelegatene Hareides linje, mens 33 går mot partilederens råd. Tilsvarende styrkeforhold i BTs sammenstilling er 22 mot 18.

Intens dragkamp

Hareide deltar tirsdag kveld på et lukket medlemsmøte i Ålesund, hvor han møter nestleder Olaug Bollestad til duell. Onsdag reiser Hareide til Vennesla i Agder for å delta på arrangementet Bøker, mat & prat, hvor han skal snakke om sin ferske bok «Det som betyr noe».

Selv om andre partier utad vil la KrF gjennomføre sin prosess i fred, er trykket stort mot partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) følte sist helg behov for å ta Hareide i forsvar etter at Finansavisens redaktør Trygve Hegnar i en lederartikkel trakk fram Judas Iskariot i sin beskrivelse av det han mener er KrF-lederens svik mot egne velgere og Solberg.

Lørdag parkerte Unge Venstre et forslag om å utvide abortgrensen til 24. uke, et forslag som hadde fått KrF til å reagere sterkt. Solberg gjentok for øvrig i et blogginnlegg sist uke at dagens abortlov ligger fast.

Samtidig meldte VG fredag at Ap-nestleder Hadia Tajik under en lunsj i New York uttalte at KrF kan få utenriksministeren i en ny Ap-ledet regjering. Tajik bekrefter uttalelsen, men sier den ble framført i en spøkefull tone.

Ropstad: – Uansett hva vi velger, vil noen hevde at det er et løftebrudd