Grandes fredsmekling i DAB-striden endte med full utblåsning

Kulturministeren inviterte til rundebordskonferanse om digitalradio i dag. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, mediedirektør Marius Lillelien, Radio Metro-sjef Svein Larsen og salgs- og markedsdirektør Hilde Apneseth er blant deltakerne.
Kulturministeren inviterte til rundebordskonferanse om digitalradio i dag. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, mediedirektør Marius Lillelien, Radio Metro-sjef Svein Larsen og salgs- og markedsdirektør Hilde Apneseth er blant deltakerne. Foto: Tobias Fredø / Kampanje
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis jeg begynner å blande meg borti det, så er helvete løs, sier kulturministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I norsk radiobransje har det skåret seg helt mellom tilhengerne og motstanderne av slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB. I dag forsøker å kulturminister Trine Skei Grande å få bransjetoppene til å røke fredspipe i Kulturdepartementets lokaler i Oslo sentrum.

Men det tok ikke mange minuttene før det gnistret mellom radiotoppene under rundebordskonferansen. Temperaturen steg kraftig da direktør i Medietilsynet,Mari Velsand, innledet med å si at lokalradiostasjonen Radio Metro i Oslo - uten å nevne kanalens navn - tilsynelatende bryter konsesjonen ved å sende på FM-nettet.

Da sprakk det for radiosjef Svein Larsen og salgs- og markedsdirektør Hilde Apneseth.

- La oss være ærlige, det er oss Medietilsynet snakker om. Det er Radio Metro tilsynelatende mener bryter konsesjonen. Jeg håper at de går dypere ned i materien enn dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Tapere fremstilles som vinnere

- Helvete er løs

Da ble hun raskt avbrutt av kulturministeren.

- Vi skal ikke sitte og forvalte konsesjonsreglene på dette møtet! Vi prosederer ikke saker her. Medietilsynet har en tilsynsmyndighet. Hvis jeg begynner å blande meg borti det, så er helvete løs. Det er ikke aktuelt å ta opp det på dette møtet.

Apneseth svarte igjen: - Hvorfor tar da Mari Velsand opp dette nå?

- Vi bor i et land med ytringsfrihet. Det betyr at folk kan si det man vil på et møte. Medietilsynet er en selvstendig enhet, det skal vi være veldig glad for, parerte kulturministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Radionestor Svein Larsen lot seg ikke stoppe.

- Jeg kan ikke ha en direktør i Medietilsynet som sier at vi bryter Stortingets regelverk om kringkasting. Det er ikke hennes jobb.

Les også: Bauer Media-sjef angriper NRK etter Popquiz-trussel: - De må ta seg sammen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalte Svein Larsen hai

Bauer Media-sjef Lasse Kokvik blåste av utspillet.

- Det er ganske drøyt at Larsen angruper tilsynet. Å snakke om elefanten - eller haien - det bør vi gjøre, sier Kokvik.

Både Bauer Media og P4 mener den lille kommersielle konkurrenten Radio Metro, med Svein Larsen i front. bryter konsesjonen ved å sende på FM-nettet i Oslo.

Kulturministeren oppfordret alle ved bordet om å droppe slike karakteristikker av konkurrentene. Ingenting tyder på at det demper gemyttene.

Video: Tidenes laveste lyttertall på radio: – DAB er årsaken:

Les også: NRK-sjef om lytterflukten: - Alvorlig, men ikke superdramatisk

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)