Større skred fra Mannen natt til tirsdag

Se video: NVE fortalte tirsdag at farenivået for Veslemannen nå er senket til gult. 

Det har vært flere steinsprang og ett større skred fra fjellet Mannen i Rauma natt til tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bevegelsene i det rasfarlige partiet i fjellet var 40 centimeter i døgnet i øvre del tidlig på natten. Det har senere minket til 20 til 25 centimeter, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK tirsdag morgen.

– Det ble rapportert om et større skred rundt midnatt. Fjellpartiet har vært veldig sensitivt og urolig, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE.

NVE besluttet mandag ettermiddag å opprettholde rødt farenivå for Veslemannen.

Seksjonsjef Lars Harald Blikra (t.v.), ordfører Lars Olav Hustad og lensmann Roar Mordal Hilde under en pressekonferanse i Rauma. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Seksjonsjef Lars Harald Blikra (t.v.), ordfører Lars Olav Hustad og lensmann Roar Mordal Hilde under en pressekonferanse i Rauma. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Søndag kveld og natt til mandag var det store bevegelser i Veslemannen på grunn av regn, og en stor blokk raste ut fra øvre del. På det meste var hastigheten på opp mot 50 centimeter i døgnet i fjellpartiets øvre del. I nedre del var hastigheten kortvarig på opptil 10 centimeter i døgnet.

Les også: NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen

Fortsatt store bevegelser i Veslemannen – NVE opprettholder rødt farenivå

– Kan forvente nedjustering av farenivået

– Vi vurderer farenivået fortløpende. Det er meldt fint og klart vær de neste dagene, og om fjellet stabiliserer seg, kan man forvente en nedjustering av farenivået tirsdag, sa geolog Gustav Pless i NVE mandag ettermiddag.

Beboerne ved Veslemannen har vært evakuert siden det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet for en drøy uke siden. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 4 meter den siste måneden.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter.

Gult farenivå for Veslemannen

Mye av snøen på fjellpartiet Mannen har smeltet etter en periode med høyere temperatur den siste tiden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Mye av snøen på fjellpartiet Mannen har smeltet etter en periode med høyere temperatur den siste tiden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Farenivået for Veslemannen senkes fra rødt til gult på grunn av avtagende bevegelser i fjellpartiet. Dermed blir det mulig for beboerne å flytte hjem igjen.

I utgangspunktet oppheves oppholdsforbudet når farenivået senkes fra rødt, og dermed blir det mulig for de evakuerte å flytte tilbake.

– Det blir tatt en vurdering sammen med ordføreren, politiets stabssjef og Fylkesmannen, opplyser operasjonsleder Erik Mikalsen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Veslemannen har hatt rødt farenivå og beboerne har vært evakuert siden 9. oktober. Årsaken har vært nedbør og økte temperaturer som medførte kraftig snøsmelting og markant økt bevegelse i fjellpartiet. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 4 meter den siste måneden.

Saken oppdateres

Les også: NVE kutter vanntilførselen til Veslemannen

NVE: Ikke aktuelt å spyle Mann

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden