VG: Mer enn 50 personer oppført som psykisk utviklingshemmet uten utredning

Minst 53 personer er registrert som psykisk utviklingshemmede uten en utredning i spesialhelsetjenesten, ifølge VG. Tallet kan være betydelig høyere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG har etter Tolga-saken kartlagt hvor mange innbyggere norske kommuner har registrert som psykisk utviklingshemmede de siste ti årene.

Over 80 kommuner, som har hatt en kraftig økning i registreringen av psykisk utviklingshemmede i enkeltår eller i løpet av de siste ti årene, er blitt spurt. Kommuner Antallet påvirker hvor mye penger hver kommune får i overføringer fra staten.

Ifølge avisen er det i Karasjok registrert 16 personer, i Nore og Uvdal mangler 5 av 15 en slik utredning, i Etne har 17 av 20 fått diagnose av en spesialist, i Nesna 6 av 8, i Lunner 18 av 44 og Hemsedal opplyser at en person ikke er utredet av spesialisthelsetjenesten.

Samtlige kommuner mener likevel at de har fulgt retningslinjene. De fleste viser også til at antallet er godkjent av revisor.

Flere store kommuner opplyser til VG at de ikke har oversikt over hvor mange som er diagnostisert utenfor spesialisthelsetjenesten. Det reelle tallet er derfor trolig betydelig høyere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært