Norge i spissen for å hindre internasjonal fiskerikriminalitet

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp), her på Slottsplassen i august da han tok over ministerposten etter partikollega Per Sandberg.
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp), her på Slottsplassen i august da han tok over ministerposten etter partikollega Per Sandberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge går sammen med rekke andre kystnasjoner for å slå tilbake mot internasjonal fiskerikriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag åpnet fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) den store konferansen FishCRIME i København. Norge har sammen med Nordisk ministerråd invitert store havnasjoner og små øystater til å møtes i den danske hovedstaden for å diskutere hvordan man kan stanse bakmennene.

På konferansen signerte Nesvik en erklæring som forplikter Norge til å dele kunnskap og støtte utviklingsland i kampen mot fiskerikriminalitet.

Foreløpig er ni kystnasjoner med i erklæringen; Færøyene, Indonesia, Sri Lanka, Ghana, Namibia, Solomonøyene, Palau og Kiribati, i tillegg til Norge som står bak initiativet.

– Et internasjonalt problem

Fiskeriministeren håper flere land vil være med og sier at fiskerikriminalitet ikke bare er et nasjonalt, men et internasjonalt problem.

– Fiskerikriminalitet kommer til å bli en av mine absolutt viktigste saker. Vi kan ikke ha slike kjeltringer som driver med ulovlig virksomhet, og som sørger for at viktige inntekter ikke kommer de forskjellige samfunnene til gode, sier Nesvik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år foregår det uregulert og ulovlig fiske til en verdi av 192 milliarder kroner, ifølge Nordisk ministerråds rapport Chasing Red Herrings fra i fjor.

Menneskehandel og slaveri

Ulovlig fiske har, kombinert med internasjonal kriminalitet, fått stadig mer oppmerksomhet de siste årene. Ifølge Norad er organiserte, kriminelle nettverk involvert i ulovlig fiske, gjerne kombinert med menneskehandel og slaveri.

Korrupsjon, kapitalflukt og narkotikahandel er også kriminell virksomhet som settes i forbindelse med ulovlig fiske.

Ulovlig fangst transporteres ofte over lange avstander og ender opp i havner der lokale myndigheter verken har kunnskap om forvaltning eller tilstrekkelige kontroll over hvordan fisket har foregått.

Norge regnes blant de landene som er kommet lengst i bekjempelsen av fiskerikriminalitet. I 2013 inngikk Norad et samarbeid med Interpol for å styrke innsatsen mot ulovlig fiske.