Skjåk-isolerte hentet ut med helikopter

Helikoptre brukt for å evakuere folk. Mange hus og hytter er rammet av flommen i Bismo. 16 personer er hentet fra hytteområdet rundt Sota Sæter. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Helikoptre brukt for å evakuere folk. Mange hus og hytter er rammet av flommen i Bismo. 16 personer er hentet fra hytteområdet rundt Sota Sæter. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

16 personer på hyttetur i Skjåk måtte transporteres ut med helikopter etter at en bro ble tatt av flomvannet og mobildekningen forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet opplyste mandag at 16 hyttebeboere og flere hunder var hentet ut fra hytteområdet i nærheten av Sota Sæter.

Etter at strømmen gikk kvelden før, sluttet mobilmasten i området å fungere. Dermed forsvant også mobildekningen.

– Men vi hørte at helikoptrene kom, forteller Magne Tjønnøy til NTB på evakueringssentret i kommunesenteret Bismo.

Ingen vei ut

Tjønnøy bidro til å informere de andre i hytteområdet om at evakueringen var i gang og at det var klart for avmarsj. I løpet av noen timer var alle fløyet ut.

På morgenen søndag oppdaget hyttefolket at de var isolert. Veien ned fra området går over en bro som var tatt av en flomstor elv.

– Vi skulle pakke tidlig og kjøre hjem til Sunnmøre. Men da var brua borte vekk, forteller Tjønnøy.

94 evakuert

Hyttebeboerne laget selv en oversikt over hvor mange som var på hyttene i området, og de holdt kontakt med politiet inntil mobildekningen forsvant.

Til sammen 94 personer var mandag evakuert i Skjåk kommune, ifølge politiet. Et av de hardest rammede områdene er et boligfelt i Bismo som søndag ble oversvømt av vann fra Ottaelva.

Årsaken er kraftig regn og snøsmelting på grunn av unormalt høye temperaturer i fjellet. Værsituasjonen har forårsaket flom og store ødeleggelser også i Sogn og Fjordane og andre steder på Vestlandet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært