Snøsmelting årsak til storflom

Den store vannføringen i Ottavassdraget satte alle fylkesveier i Skjåk under vann søndag. Foto: Politiet / NTB scanpix
Den store vannføringen i Ottavassdraget satte alle fylkesveier i Skjåk under vann søndag. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

NVE var forberedt på de store vannmassene i de indre strøkene i helgen, og de var særlig bekymret på grunn av snøsmelting fra fjellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen meldte meteorologene om store nedbørsmengder spesielt på Vestlandet, men også i indre strøk.

På grunn av de store nedbørsmengdene og de høye temperaturene som var meldt, gikk Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag ut med varsel om oransje farenivå i enkelte områder.

Farenivået ble opprettholdt lørdag og søndag, samt oppgradert til rødt i utsatte områder. Flommen har særlig vært kritisk i områdene Skjåk, Vågå og Luster.

– Enkelte steder har snøsmelting vært hovedårsaken, mens andre steder har nedbør vært hovedårsaken. Det var meldt om høye temperaturer, men det var ikke ventet at det skulle bli så varmt, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad i NVE.

Mandag formiddag opplyser han at vannmassene er på vei tilbake de aller fleste steder.

– Mange steder går det raskt tilbake, men i enkelte vassdrag tar det litt lengre tid før vannmassene trekker seg tilbake, sier han.

Det er ventet at Gudbrandsdalslågen vil opprettholde gult farenivå for flom utover formiddagen og ettermiddagen, men vannstanden vil avta.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden