Skjeggkre gir stort tap for forsikringsselskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt forekomst av insektet skjeggkre i norske boliger har påført forsikringsselskapet Protector et tap på 146 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet varslet mandag morgen om at de vil bokføre tapet. Dette førte til at Protector Forsikring falt kraftig på Oslo Børs. Etter en halvtimes handel var aksjekursen ned 9,59 prosent.

Dagens praksis tilsier at skjeggkre kan føre til et verditap på boligen. Dette har blitt dyrt for Protector, som sier at de er i ferd med å utfordre denne praksisen.

– Skjeggkre gjør ikke skade på mennesker, dyr eller bolig. Insektets økende inntreden vil mest sannsynlig i nær fremtid anses som normalt hjemmehørende i norske boliger, skriver selskapet i resultatvarselet.

Skjeggkre er vingeløse insekter. De er skjellkledde, mørkegrå og litt spraglete. Normal størrelse er 10–12 millimeter, ifølge Folkehelseinstituttet. I tillegg har den tre lange haletråder og to lange antenner på hodet.

I Norge lever insektet kun innendørs. De er altetende, så små mengder brødsmuler, mel, matrester, døde insekter og tørre blader kan holde liv i en bestand. Dyrene kan være vanskelig å bli kvitt.