Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet

Helsedirektoratet vil åpne for å kunne stille spørsmål om vaksinasjonsholdninger og -historikk når folk skal jobbe i nær kontakt med pasienter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Helsedirektoratet vil åpne for å kunne stille spørsmål om vaksinasjonsholdninger og -historikk når folk skal jobbe i nær kontakt med pasienter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Helsedirektoratet vil spørre jobbsøkere om de har gjennomført barnevaksinasjonsprogrammet og om de er villige til å ta årlig influensavaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålene om vaksinasjonshistorikk og innstilling til vaksinering vil gjelde alle som søker på jobber der de kommer i kontakt med pasienter, ifølge Fagbladet Journalen. Hvis man verken er vaksinert mot for eksempel meslinger eller influensa og heller ikke er villig til å bli det, må man være innstilt på at det kan få konsekvenser.

– Arbeidsgiver må gjøre individuelle risikovurderinger og vurdere forsvarligheten dersom noen ikke vil vaksinere seg. Det vil være ett moment man vurderer i en ansettelsesprosess. Og det kan få konsekvenser for en ansettelse, eventuelt føre til omplassering, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

Uvaksinerte som allerede arbeider på intensivavdelinger eller med sterkt immunsvekkede pasienter, kan bli omplassert, noe HD allerede har informert om på nettsider og i brevs form.

Ved flere store sykehus i utlandet er det vanlig å kreve i arbeidskontrakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa, særlig hvis man håndterer sårbare pasienter. Overlege Tobias Gedde-Dahl ved Rikshospitalet ønsker lignende krav i Norge.

Sist vinter vaksinerte 28 prosent av helsearbeiderne seg mot sesonginfluensa, mens det året før var enda lavere andel, bare 16-17 prosent. Det betyr at så mange som sju av ti helsearbeidere kan ha gått på jobb med økt risiko for å smitte pasienter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært