Flomfaren senkes fra rødt til gult mandag

Fortundalselva omringer et hus i Fortun i Sogn og Fjordane. Norges vassdrags- energidirektorat (NVE) varsler rødt  flomfarenivå Hordaland, Sogn og Fjordane og berørte kommuner langs Ottavassdraget i Oppland på grunn av stor snø- og bresmelting og kraftig økning i vannføringen. Foto: Tage Skjaak Moen / NTB scanpix
Fortundalselva omringer et hus i Fortun i Sogn og Fjordane. Norges vassdrags- energidirektorat (NVE) varsler rødt flomfarenivå Hordaland, Sogn og Fjordane og berørte kommuner langs Ottavassdraget i Oppland på grunn av stor snø- og bresmelting og kraftig økning i vannføringen. Foto: Tage Skjaak Moen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens flomfaren ble oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget søndag, er farenivået senket til gult for hele området mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skal alt være tilbake til normalen, ifølge Varsom.no.

Søndag kveld er det imidlertid ikke mye som tyder på bedring. Hus, biler og veier er oversvømt flere steder, og bruer revet bort.

– Det ser ut til at vi kan få mer nedbør og mer bre- og snøsmelting enn tidligere antatt. Særlig områder med høyfjell i Indre Sogn og øvre deler av Otta er utsatt, og vi har derfor høynet farenivået for flom til rødt i disse områdene, sa Grethe Helgås, fungerende direktør i NVE , tidlig søndag kveld.

Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Både i Luster og Skjåk er folk blitt evakuert. Mange har fått vann i kjellere, og flere veier er stengt.

– NVE har vært i kontakt med flere av de berørte kommunene for å gi informasjon og få oversikt over situasjonen. Vi har også folk på vei for å bistå med faglige råd til noen av de mest utsatte kommunene, sier Helgås.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært