Varmerekorder flere steder i Europa:

Over 25 grader – men ingen ny varmerekord

Også i 2005 falt lokale varmerekorder som fluer langs kysten mellom Bergen og Trondheim. Den 11. oktober ble det målt 25 grader i Molde sentrum. Foto: Kjell Herskedal / NTB scanpix .
Også i 2005 falt lokale varmerekorder som fluer langs kysten mellom Bergen og Trondheim. Den 11. oktober ble det målt 25 grader i Molde sentrum. Foto: Kjell Herskedal / NTB scanpix . Foto: NTB scanpix

Søndag ble det målt 25,5 grader i både Tafjord og Surnadal. Men varmerekorden for oktober fra 2005 blir stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11. oktober det året ble det målt 25,6 grader i Molde.

Det er varm luft fra sør og sønnavind som fikk gradestokkene til å stige søndag, især i Trøndelag og Møre og Romsdal. I Tafjord slo sønnavinden ned som fønvind, som medførte at temperaturen natt til søndag steg med hele 14 grader i løpet av én time.

– Uvanlig

Mellom klokka 2 og 3 viste gradestokken i Tafjord 11,1. En time senere ble det målt 25,4 grader.

– Det er ikke vanlig med så raske temperaturstigninger, slår meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen fast overfor NTB. Når det sist skjedde i Norge, er ikke kjent.

14. oktober er fra gammelt av regnet som «vinterdagen», da man snudde primstaven. Men i år var det heller sommerlig en rekke steder.

– Over 20 værstasjoner har hatt fra 21,6 grader og oppover, opplyser Hansen.

Rekorder i Trøndelag

I Trøndelag ble en rekke lokale varmerekorder for oktober ettertrykkelig slått. Både i Trondheim og Stjørdal ble tidenes høyeste oktobertemperatur målt søndag, melder Adresseavisen.

Ved Voll målestasjon i Trondheim ble den 68 år gamle rekorden fra 1950 på 20,4 grader passert i formiddag, da gradestokken viste 21,8 grader.

Aller varmest i fylket var det imidlertid i Stjørdal, der det ble målt 22,1 grader på Værnes flyplass mellom klokka 11 og 12.

Også sør i Nordland ble det søndag målt over 20 grader, mens Nuvsvåg i Vest-Finnmark hadde 17,4 grader på det varmeste.

Varmen kombinert med mye regn har ført til kraftig flom flere steder. Men nå er regnet i ferd med å avta, ifølge Hansen.

– Etter hvert vil også temperaturen gå ned, sier han.

Varmt i Sverige

Også i Sverige ble det søndag satt flere varmerekorder. Aller varmest var det i Målilla sørøst i landet, der det ble målt hele 24 grader, ifølge Sveriges Radio. Det er det høyeste som er målt siden målingene startet i 1946.

I Göteborg nådde gradestokken opp i 21,1 grader, den høyeste oktobertemperaturen som noen gang er målt i byen.

Oktoberrekorden for hele Sverige er på 24,5 grader.

Vest i Tyskland er det målt over 28 grader, også der ny rekord, ifølge avisa Westfälischen Anzeiger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært