Arfan Bhatti krever millionerstatning fra staten

Islamisten Arfan Bhatti hevder seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og har saksøkt staten med krav om oppreisning og erstatning. Dette bildet er fra en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i oslo i september 2012.
Islamisten Arfan Bhatti hevder seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og har saksøkt staten med krav om oppreisning og erstatning. Dette bildet er fra en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i oslo i september 2012. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Arfan Bhatti hevder seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og har saksøkt staten med krav om oppreisning og erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 41 år gamle islamisten er straffedømt flere ganger for trusler, utpressing og vold, men er også frikjent i flere saker, blant annet for terrorplanlegging.

Ved to tilfeller har han søkt om oppreisning og erstatning for urettmessig forfølgelse fra Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og han er tidligere tilkjent 4.500 kroner i oppreisning.

Tidligere i år saksøkte han staten ved Justis- og beredskapsdepartementet med krav om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, samt for tap av framtidig inntekt som følge av stigmatisering. 15. oktober møtes partene i Oslo tingrett.

Bakgrunn: Arfan Bhatti saksøker staten

Uberettiget

Bhatti ble i 2008 dømt for medvirkning til drapsforsøk og skyting mot den jødiske synagogen i Oslo, men retten anså ikke dette for å være en terrorhandling og frifant ham også fra anklagen om planlegging av terrorangrep mot den amerikanske og israelske ambassaden.

PST anket ikke frifinnelsen og Bhattis faste advokat John Christian Elden mener dette med all tydelighet viser at den stigmatiserende terrortiltalen var uberettiget.

– Han har sittet over 500 dager i varetekt for forhold han senere ble frifunnet for, og har bedt om samme erstatning som alle andre nordmenn i samme situasjon får, sier Elden til NTB.

– PST var enige i at han skulle få erstatning, men Justisdepartementet nektet å betale. Da er retten klageinstansen i slike saker, sier han.

Fakta om Arfan Qadeer Bhatti:

41 år gammel norsk statsborger med pakistansk bakgrunn.

* Tidligere medlem av den kriminelle gjengen Young Guns i Oslo.

* I 1997 domfelt for å ha knivstukket en butikkeier, året etter for å ha skutt en person under et torpedooppdrag.

* Også straffedømt for trusler og utpressing.

* Etter å ha sluppet ut av fengsel i 2002 sto han fram som islamist.

* I 2008 dømt for medvirkning til skadeverk på synagogen i Oslo, men frikjent for tiltalepunktet om planlegging av terror mot USAs og Israels ambassade.

* Reiste til Pakistan i slutten av 2012 og meldt savnet av familien i januar 2013. Høsten etter ble han pågrepet og fengslet i Pakistan, men satt fri igjen i august i 2014.

* Returnerte frivillig til Norge i januar 2015. Pågrepet ved ankomst og siktet for vold mot ekskona og de to eldste barna på seks og åtte år. Politiet fikk ikke medhold i varetektsfengsling.

* 25. mars 2015 dømt til ti måneders fengsel i Oslo tingrett for å ha slått barna i forbindelse med Koran-lesing i 2012. Fire måneder er gjort betinget.

* 8. januar 2016 dømt til 14 dagers fengsel i Oslo tingrett for å ha kastet eller dyttet sin kone mot en sengekant slik at hun fikk store smerter i ribbeina. Bhatti anket, men anken ble i april i år avvist av Høyesterett.

* Pågrepet og varetektsfengslet i mai 2017, siktet for brudd på våpenlovgivningen. Løslatt i september samme år.

* Mener seg forfulgt av politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og har saksøkt staten med krav om oppreisning og erstatnings for tapt arbeidsfortjeneste.

* Saken kommer opp for Oslo tingrett 15. oktober.

(NTB)

Seg selv å takke

Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell representerer Statens sivilrettsforvaltning, som avviser kravet.

Han viser til at Bhatti med sin oppførsel og manglende vilje til å bidra til oppklaring av saken, har seg selv å takke for den lange tiden i varetekt.

– Med hans bakgrunn, og hans bruk av skytevåpen, er det grunn til å la ham bære risikoen forbundet med så vel frihetsberøvelse som etterforskningskritt, sier Stabell til NTB.

Les også: Arfan Bhatti må avlegge nye DNA-prøver

Får ikke jobb

Bhatti hevder i søksmålet at terrortiltalen har gjort det umulig for ham å få jobb og krever derfor erstatning for livslang tapt arbeidsfortjeneste.

Med sine 41 år vil det i så fall være snakk om et beløp på godt over 10 millioner kroner, og Bhatti krever i tillegg til dette også erstatning for tapt arbeidsfortjeneste for det han mener er uberettiget varetektsfengsling.

– Pengebeløp eller det materielle er helt uten betydning for meg. Dette handler om det prinsipielle ved at myndighetene stilles til ansvar for sin uberettigede straffeforfølgelse av meg, sa Bhatti til Nettavisen da søksmålet ble fremmet i mai.

Les også: Bhatti har anmeldt Oslo-politiet

Ingen inntekt

Stabell avviser også dette kravet og fastholder at Bhatti etter statens syn ikke har «lidt noe økonomisk tap som følge av at han ble tiltalt og frifunnet» for terroranklagene i 2008.

– Bhatti har ikke dokumentert at han har hatt noen inntekt forut for pågripelsen i 2006. Det er heller ikke sannsynliggjort at han ville hatt noen inntekt i tiden etter straffesakens avslutning, sier Stabell.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært