Sørlandssenteret-drapet for retten på ny

Advokat Hege Aarli Klem, den tiltalte jentas forsvarer, under rettssaken i Kristiansand tingrett.
Advokat Hege Aarli Klem, den tiltalte jentas forsvarer, under rettssaken i Kristiansand tingrett. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Ankesaken etter drapet på Sørlandssenteret i Kristiansand i 2017 starter mandag. Den tiltalte jenta (16) betegnet i tingretten handlingen som et «rop om hjelp».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta ble dømt til elleve års fengsel for drap og drapsforsøk da saken var oppe for Kristiansand tingrett i juni i år. Hun anket dommen.

Retten fant at jenta uten rimelig tvil handlet med overlegg. Forsvareren hennes, advokat Hege Aarli Klem, mente jenta burde ha blitt dømt for grov kroppsskade med døden til følge og argumenterte i sin prosedyre med at fire års fengsel var en passende straff.

– Min klient er veldig skuffet over ikke å ha blitt trodd. Hun har hele tiden vært klar på at hun ikke hadde et drapsforsett. Hun er skuffet over den lange fengselsstraffen, men er lettet over at hun ikke er idømt forvaring, sa Klem til NTB.

Bakgrunn: 16-åring anker dommen for Sørlandssenter-drapet

17-årig vikar døde

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenta tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret. Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført, mens en 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd. Det var ingen forbindelse mellom tiltalte og ofrene i forkant av drapet.

Straffen på elleve års fengsel var i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Jan Tallaksen. 16-åringen forklarte i retten at hun utførte handlingene med den intensjon å komme seg vekk fra tvangstiltak i barnevernet, og at knivstikkingen var et «rop om hjelp».

Retten fant at denne argumentasjonen ikke burde ses på som formildende, snarere tvert om.

Les også: Drapstiltalt jente i Kristiansand: – Ville ikke drepe

– Kynisk egeninteresse

I dommen står det blant annet: «Det er etter rettens oppfatning klart skjerpende at tiltalte med overlegg brukte et annet menneskes liv som et middel for å oppnå noe for seg selv. Drapet ble begått ut fra kynisk egeninteresse, uten omtanke for konsekvensene for dem som ble rammet».

I månedene før drapet var jenta ut og inn av en rekke forskjellige institusjoner. I løpet av ett år ble hun flyttet mellom 17 forskjellige adresser. En tilsynsrapport utarbeidet av Fylkesmannen konkluderer med at det alminnelige forsvarlighetskravet angående jenta er brutt, både av barnevernstjenesten i Kristiansand kommune, Næromsorg Sør AS og Sørlandet sykehus HF.

Retten fant likevel at tiltalte ikke kunne fratas personlig ansvar for så alvorlige handlinger – uavhengig av feil og svakheter i offentlige tjenester.

Les også: Drapet på Sørlandssenteret: Svikt i helsevesenet kan få betydning for straffen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært