Fortsatt rødt for Veslemannen, men bevegelsene avtar

NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen, til tross for at bevegelsene i fjellpartiet har avtatt ytterligere siden lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hastigheten i den øvre, mest aktive delen av Veslemannen var på snaut 15 centimeter per døgn søndag formiddag – omtrent halvparten av det den var på samme tid lørdag. I den nedre delen av fjellpartiet har hastigheten holdt seg stabil på rundt 2 centimeter i døgnet i flere dager, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er ventet en del nedbør søndag ettermiddag, noe NVE venter kan bidra til igjen å øke bevegelsene i Veslemannen. Derfor er det mest sannsynlig ikke aktuelt å endre farenivå før til uka, ifølge geologene.

– Høy temperatur og vind har gitt effektiv snøsmelting de siste dagene. Siden det nå er mindre snø i terrenget, kommer det mindre vann ned til Veslemannen. Det er meldt regn fra i ettermiddag, sier geolog Ingrid Skrede i NVE.

Fakta om fjellpartiet Mannen:

* Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.

* Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

* Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert ti ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle gå, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.

* I 2017 forsøkte NVE å fremprovosere et ras ved å pumpe vann inn i fjellet, men det lyktes ikke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært