Meny

Utøya-overlevende om 22. juli-film: – Potensielt farlig framstilling

Magnus Håkonsen reagerer kraftig på hvordan AUF-erne på sommerleir blir fremstilt i den internasjonale storfilmen «22 July».
Magnus Håkonsen reagerer kraftig på hvordan AUF-erne på sommerleir blir fremstilt i den internasjonale storfilmen «22 July». Foto: Mimsy Møller

Magnus Håkonsen (25) mener storfilmen «22 July» framstiller ungdommene på sommerleiren som nasjonens politiske elite. Det synes han både er grovt feilaktig og potensielt farlig.

«Filmen er i beste fall en middelmådig film som ikke er i nærheten av å formidle de faktiske omstendighetene rundt hendelsen på Utøya, og den er i verste fall et direkte bidrag til å skape potensielt farlige misoppfatninger om hendelsen i både inn- og utland.»

Dette skrev Magnus Håkonsen på sin Facebook-side rett etter at han hadde sett filmen «22 July», som ble sluppet på Netflix denne uka.

Filmen er regissert av briten Paul Greengrass. I Norge har filmen fått lunkne anmeldelser. Amerikanske og britiske anmeldere har vært gjennomgående mer positive. «Modig og mesterlig», fastslo den britiske avisen The Guardian, som ga filmen toppscore.

– Svært grov feil

«22 July»:

  • Dramafilm av den britiske regissøren Paul Greengrass for Netflix.
  • Hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia 5. september og norsk premiere på Netflix 10. oktober.
  • Filmen er basert på forfatteren Åsne Seierstads bok «En av oss». Filmen følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater.
  • Anders Danielsen Lie spiller rollen som Anders Behring Breivik.

Håkonsen var på Utøya i 2011. Dagsavisen gjorde flere intervjuer med ham i en reportasjeserie om hvordan det gikk med AUF-erne etter terrorangrepet. I dag er han lærer på Trosterud barneskole i Oslo og ikke lenger politisk aktiv.

Håkonsen fikk stor respons på Facebook-innlegget. Han forteller at mange AUF-ere har sagt at de deler hans syn på filmen. Håkonsen gjør det klart at det er de 30 første minuttene av filmen han reagerer mest på og spesielt hvordan ungdommene på Utøya fremstilles. På Facebook skrev han:

«I denne filmen presenteres sommerleirer på Utøya som noe som kun et 100-talls ungdommer fra den politiske eliten deltar på. Der snakker de om hva de skal gjøre når de blir statsministere og de synger kumbaya rundt leirbålet. Dette er ikke bare en svært grov feil og en svært forenklet forklaring, men det spiller faktisk rett inn i hva gjerningsmannen mente at sommerleirer på Utøya var; nemlig den politiske eliten som snart kom til å styre Norge.»

Han mener det er rimelig «sykt» å framstille en så sammensatt gruppe unge mennesker som en nasjons politiske elite og frykter at framstillingen kan føre til økt forståelse og kanskje også sympati for gjerningsmannen i visse miljøer.

Les også: Netflix har sluppet trailer til filmen «22 July»

– AUF et mer legitimt mål

– For meg er det å framstille AUF som en elite, en farlig misoppfatning. I dag ser vi et voksende hat mot eliten, blant annet i USA. Å gi inntrykk av at det er snakk om en elite, kan gjøre AUF til et mer legitimt mål i høyreekstreme miljøer som ser på eliten som selve fienden, sier Håkonsen.

Han mener Greengrass etterlater et inntrykk som er «påfallende likt en karikatur av hvordan den amerikanske høyresiden ser på den liberale venstresiden; nemlig politiske elitister».

Håkonsen er mest bekymret for hva slags inntrykk det internasjonale publikummet sitter igjen med.

– De fleste i Norge har grunnleggende kjennskap til hendelsen og AUF. I Norge vet folk at det er en svært sammensatt gruppe som deltar på sommerleiren. Men den kunnskapen har ikke alle som skal se denne filmen. Jeg vil ikke sensurere noen og mener at regissører må ha kunstnerisk frihet. Jeg ønsker også nye filmer og nye blikk velkommen. Men når filmen nærmest framstilles som et historisk vitnesbyrd, mener jeg det må være lov å si fra om hva som ikke stemmer.

Les også: Internasjonal ros til «22 July»

Film og fiksjon

Rett før han så filmen, hadde han hørt på et NRK-intervju med den britiske forfatteren og historikeren Antony Beevor. Krigshistorikeren uttalte at han ble kvalm av krigsfilmer som er «basert på en sann historie». Beevor mener det er skremmende at «et stort flertall folk ser ut til å leve godt med at deres kunnskap om historie kommer gjennom film og TV-serier som i bunn og grunn er fiksjon». Håkonsen som selv har brukt historiske filmer basert på en sann historie som supplement i skoleundervisningen, var ikke sikker på om han var enig med Beevor da han hørte intervjuet. Men det var før han så «22 July».

«I dag har jeg opplevd hvordan det føles når dine egne opplevelser ikke stemmer overens med det som en film presenterer som sannhet; i dag innser jeg at Beevor har rett», skrev Håkonsen på Facebook.

Han mener Beevor drar opp en viktig debatt og sier han er spesielt opptatt av problematikken som lærer.

– 22. juli skal inn i læreplanen, og for lærere vil det være nærliggende å bruke denne filmen i undervisningen. Som lærer vet jeg hvor vanskelig det er å avlære en misoppfatning når den først setter seg. Jeg ville derfor vært forsiktig med å bruke denne filmen i undervisningssammenheng uten å forklare hvordan den skiller seg fra virkeligheten.

Håkonsen reagerer også på mye annet i filmen. Han mener det er problematisk at filmen bare har viet rundt ti minutter til selve terrorangrepet på Utøya som pågikk i 72 minutter. Han reagerer også på at utsagn som Anders Behring Breivik kom med i rettssalen, får stå uimotsagt.

– Han sier at i Oslo er man en minoritet i egen hovedstad. Utsagnet er ikke forankret i virkeligheten, men det får stå uimotsagt. Folk som ikke kjenner Norge og Oslo, kan tro at det er sant. I filmen får man også inntrykk av at politiet kom kjapt til Utøya. Den tar ikke tak i noe av kritikken som kom i ettertid på en skikkelig måte.

Håkonsen understreker at han ikke synes alt er dårlig i filmen. Han berømmer regissøren for å være modig når han skildrer scenene fra Utøya. Han synes også at fremstillingen av brødrene Viljar og Torje Hanssen gir et godt bilde på hvordan ungdommene har hatt det etter terrorangrepet.

Budskapet til Greengrass

Paul Greengrass selv har uttalt at han ønsket å sette søkelyset på hvordan tankegodset til høyreekstreme miljøer har blitt mainstream og hvor farlig det er. Til Dagsavisen har Greengrass uttalt:

– Høyreekstremismen brer seg utover Europa og USA, i rasende fart, fullstendig ute av kontroll. Nynazister marsjerer i Tysklands gater, og i Sverige er nå et konservativt nasjonalistisk parti blant landets største. Vi ser lignende tilstander i Polen, Ungarn og Storbritannia. Utviklingen er en stor trussel mot demokratiene i Vesten, og med «22 July» ønsket jeg å lage en film som advarer mot konsekvensene av denne typen ideologier.

Les også: Paul Greengrass vil holde samtalen om 22. juli levende

Greengrass understreket at han ser på filmen som en del av en større diskurs, at han håper den kan være et bidrag til å holde samtalen om 22. juli levende.

Håkonsen synes ikke filmen er et godt utgangspunkt for debatt.

– Han problematiserer ikke det som tas opp godt nok til at det gir grunnlag for kritisk diskusjon. Det er så mye i filmen som trenger en bedre forklaring. Mitt hovedanliggende er at når en film presenteres som en fortelling fra virkeligheten, må det være en viss standard på hvordan man forholder seg til virkeligheten, sier Håkonsen.

Greengrass svarer på kritikken

Før premieren på Netflix 10. oktober, uttalte Greengrass til NTB:

– Når du lager en film som dette, må du bestemme deg for hvilken film du vil prøve å lage. Det kan ikke bli hele historien – kan bare bli din historie.

Dagsavisen har lagt fram kritikken fra Håkonsen for Netflix sin pressetjeneste i Norge. I en mail skriver Greengrass at han har full respekt for Håkonsens synspunkter. Han understreker at de som blir skildret i filmen har støttet filmprosjektet i håp om at deres historier skal kaste lys over opplevelsene til dem som ble rammet av terrorangrepene.

– Jeg lagde denne lavbudsjettfilmen med støtte og råd fra støttegruppa etter 22. juli, som inkluderer medlemmer av AUF. De som er med i filmen og støttegruppa, både i Oslo og over hele Norge, fikk se filmen i forkant av Netflix- og kinopremieren. Reponsen har vært svært støttende.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister23:00 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død
Siste nytt
23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister23:00SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død
Populært