Utøya-overlevende om 22. juli-film: – Potensielt farlig framstilling

Magnus Håkonsen reagerer kraftig på hvordan AUF-erne på sommerleir blir fremstilt i den internasjonale storfilmen «22 July».
Magnus Håkonsen reagerer kraftig på hvordan AUF-erne på sommerleir blir fremstilt i den internasjonale storfilmen «22 July». Foto: Mimsy Møller

Magnus Håkonsen (25) mener storfilmen «22 July» framstiller ungdommene på sommerleiren som nasjonens politiske elite. Det synes han både er grovt feilaktig og potensielt farlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Filmen er i beste fall en middelmådig film som ikke er i nærheten av å formidle de faktiske omstendighetene rundt hendelsen på Utøya, og den er i verste fall et direkte bidrag til å skape potensielt farlige misoppfatninger om hendelsen i både inn- og utland.»

Dette skrev Magnus Håkonsen på sin Facebook-side rett etter at han hadde sett filmen «22 July», som ble sluppet på Netflix denne uka.

Filmen er regissert av briten Paul Greengrass. I Norge har filmen fått lunkne anmeldelser. Amerikanske og britiske anmeldere har vært gjennomgående mer positive. «Modig og mesterlig», fastslo den britiske avisen The Guardian, som ga filmen toppscore.

– Svært grov feil

«22 July»:

  • Dramafilm av den britiske regissøren Paul Greengrass for Netflix.
  • Hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia 5. september og norsk premiere på Netflix 10. oktober.
  • Filmen er basert på forfatteren Åsne Seierstads bok «En av oss». Filmen følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater.
  • Anders Danielsen Lie spiller rollen som Anders Behring Breivik.

Håkonsen var på Utøya i 2011. Dagsavisen gjorde flere intervjuer med ham i en reportasjeserie om hvordan det gikk med AUF-erne etter terrorangrepet. I dag er han lærer på Trosterud barneskole i Oslo og ikke lenger politisk aktiv.

Håkonsen fikk stor respons på Facebook-innlegget. Han forteller at mange AUF-ere har sagt at de deler hans syn på filmen. Håkonsen gjør det klart at det er de 30 første minuttene av filmen han reagerer mest på og spesielt hvordan ungdommene på Utøya fremstilles. På Facebook skrev han:

«I denne filmen presenteres sommerleirer på Utøya som noe som kun et 100-talls ungdommer fra den politiske eliten deltar på. Der snakker de om hva de skal gjøre når de blir statsministere og de synger kumbaya rundt leirbålet. Dette er ikke bare en svært grov feil og en svært forenklet forklaring, men det spiller faktisk rett inn i hva gjerningsmannen mente at sommerleirer på Utøya var; nemlig den politiske eliten som snart kom til å styre Norge.»

Han mener det er rimelig «sykt» å framstille en så sammensatt gruppe unge mennesker som en nasjons politiske elite og frykter at framstillingen kan føre til økt forståelse og kanskje også sympati for gjerningsmannen i visse miljøer.

Les også: Netflix har sluppet trailer til filmen «22 July»

– AUF et mer legitimt mål

– For meg er det å framstille AUF som en elite, en farlig misoppfatning. I dag ser vi et voksende hat mot eliten, blant annet i USA. Å gi inntrykk av at det er snakk om en elite, kan gjøre AUF til et mer legitimt mål i høyreekstreme miljøer som ser på eliten som selve fienden, sier Håkonsen.

Han mener Greengrass etterlater et inntrykk som er «påfallende likt en karikatur av hvordan den amerikanske høyresiden ser på den liberale venstresiden; nemlig politiske elitister».

Håkonsen er mest bekymret for hva slags inntrykk det internasjonale publikummet sitter igjen med.

– De fleste i Norge har grunnleggende kjennskap til hendelsen og AUF. I Norge vet folk at det er en svært sammensatt gruppe som deltar på sommerleiren. Men den kunnskapen har ikke alle som skal se denne filmen. Jeg vil ikke sensurere noen og mener at regissører må ha kunstnerisk frihet. Jeg ønsker også nye filmer og nye blikk velkommen. Men når filmen nærmest framstilles som et historisk vitnesbyrd, mener jeg det må være lov å si fra om hva som ikke stemmer.

Les også: Internasjonal ros til «22 July»

Film og fiksjon

Rett før han så filmen, hadde han hørt på et NRK-intervju med den britiske forfatteren og historikeren Antony Beevor. Krigshistorikeren uttalte at han ble kvalm av krigsfilmer som er «basert på en sann historie». Beevor mener det er skremmende at «et stort flertall folk ser ut til å leve godt med at deres kunnskap om historie kommer gjennom film og TV-serier som i bunn og grunn er fiksjon». Håkonsen som selv har brukt historiske filmer basert på en sann historie som supplement i skoleundervisningen, var ikke sikker på om han var enig med Beevor da han hørte intervjuet. Men det var før han så «22 July».

«I dag har jeg opplevd hvordan det føles når dine egne opplevelser ikke stemmer overens med det som en film presenterer som sannhet; i dag innser jeg at Beevor har rett», skrev Håkonsen på Facebook.

Han mener Beevor drar opp en viktig debatt og sier han er spesielt opptatt av problematikken som lærer.

– 22. juli skal inn i læreplanen, og for lærere vil det være nærliggende å bruke denne filmen i undervisningen. Som lærer vet jeg hvor vanskelig det er å avlære en misoppfatning når den først setter seg. Jeg ville derfor vært forsiktig med å bruke denne filmen i undervisningssammenheng uten å forklare hvordan den skiller seg fra virkeligheten.

Håkonsen reagerer også på mye annet i filmen. Han mener det er problematisk at filmen bare har viet rundt ti minutter til selve terrorangrepet på Utøya som pågikk i 72 minutter. Han reagerer også på at utsagn som Anders Behring Breivik kom med i rettssalen, får stå uimotsagt.

– Han sier at i Oslo er man en minoritet i egen hovedstad. Utsagnet er ikke forankret i virkeligheten, men det får stå uimotsagt. Folk som ikke kjenner Norge og Oslo, kan tro at det er sant. I filmen får man også inntrykk av at politiet kom kjapt til Utøya. Den tar ikke tak i noe av kritikken som kom i ettertid på en skikkelig måte.

Håkonsen understreker at han ikke synes alt er dårlig i filmen. Han berømmer regissøren for å være modig når han skildrer scenene fra Utøya. Han synes også at fremstillingen av brødrene Viljar og Torje Hanssen gir et godt bilde på hvordan ungdommene har hatt det etter terrorangrepet.

Budskapet til Greengrass

Paul Greengrass selv har uttalt at han ønsket å sette søkelyset på hvordan tankegodset til høyreekstreme miljøer har blitt mainstream og hvor farlig det er. Til Dagsavisen har Greengrass uttalt:

– Høyreekstremismen brer seg utover Europa og USA, i rasende fart, fullstendig ute av kontroll. Nynazister marsjerer i Tysklands gater, og i Sverige er nå et konservativt nasjonalistisk parti blant landets største. Vi ser lignende tilstander i Polen, Ungarn og Storbritannia. Utviklingen er en stor trussel mot demokratiene i Vesten, og med «22 July» ønsket jeg å lage en film som advarer mot konsekvensene av denne typen ideologier.

Les også: Paul Greengrass vil holde samtalen om 22. juli levende

Greengrass understreket at han ser på filmen som en del av en større diskurs, at han håper den kan være et bidrag til å holde samtalen om 22. juli levende.

Håkonsen synes ikke filmen er et godt utgangspunkt for debatt.

– Han problematiserer ikke det som tas opp godt nok til at det gir grunnlag for kritisk diskusjon. Det er så mye i filmen som trenger en bedre forklaring. Mitt hovedanliggende er at når en film presenteres som en fortelling fra virkeligheten, må det være en viss standard på hvordan man forholder seg til virkeligheten, sier Håkonsen.

Greengrass svarer på kritikken

Før premieren på Netflix 10. oktober, uttalte Greengrass til NTB:

– Når du lager en film som dette, må du bestemme deg for hvilken film du vil prøve å lage. Det kan ikke bli hele historien – kan bare bli din historie.

Dagsavisen har lagt fram kritikken fra Håkonsen for Netflix sin pressetjeneste i Norge. I en mail skriver Greengrass at han har full respekt for Håkonsens synspunkter. Han understreker at de som blir skildret i filmen har støttet filmprosjektet i håp om at deres historier skal kaste lys over opplevelsene til dem som ble rammet av terrorangrepene.

– Jeg lagde denne lavbudsjettfilmen med støtte og råd fra støttegruppa etter 22. juli, som inkluderer medlemmer av AUF. De som er med i filmen og støttegruppa, både i Oslo og over hele Norge, fikk se filmen i forkant av Netflix- og kinopremieren. Reponsen har vært svært støttende.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or
Siste nytt
05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or
Populært