NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen

Det er fremdeles stor fare for ras ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. De evakuerte beboerne må derfor belage seg på enda en natt borte fra hjemmene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hastighetene er svakt avtagende i øvre del og jevne i nedre del av fjellpartiet, sier geolog Gudrun Dreiås Majala i NVE i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Hastigheten er nå rundt 25 centimeter per døgn i øvre del av partiet Veslemannen, og rundt 2 centimeter per døgn i nedre del.

– Det er rapportert om flere steinsprang fra Sivilforsvarets lyttepost, og de vises også på instrumenteringen.

Beboerne ved Mannen har de siste årene måttet evakuere flere ganger, etter perioder med store bevegelser i fjellet. Tirsdag denne uken måtte de evakuere på nytt da NVE igjen oppjusterte farenivået til rødt, etter at det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet Veslemannen. Selv om bevegelsene i det mest aktive partiet er noe redusert fra topphastigheten på 40–50 centimeter i døgnet, bidrar høye temperaturer og fuktig vær til at bevegelsene fortsatt er store.

På en pressekonferanse klokken lørdag kveld sa geolog Lars Harald Blikra i NVE at bevegelsene fremdeles er såpass store at det ikke har vært aktuelt å sette ned farenivået.

– Vi har egentlig ikke diskutert å sette det ned. Det blir sikkert rødt i hvert fall fram til mandag, så får vi se det mer an da, sa Blikra.

Temperaturen i området er nå relativt høy. Samtidig har det begynt å regne.

– Det er varslet mye regn i morgen. Vi må se hvordan det utvikler seg da, sa Blikra.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært