KrFs «stortingsutmelding» vekker uro i Frp

KrFs leder, Knut Arild Hareide, og nestleder, Olaug Bollestad, møter lokalpolitikere, fylkespolitikere, sentralstyremedlemmer, partimedlemmer og støttespillere for å diskutere retningsvalget KrF står foran på Kristen videregående skole Trøndelag. (KVT) Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
KrFs leder, Knut Arild Hareide, og nestleder, Olaug Bollestad, møter lokalpolitikere, fylkespolitikere, sentralstyremedlemmer, partimedlemmer og støttespillere for å diskutere retningsvalget KrF står foran på Kristen videregående skole Trøndelag. (KVT) Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFs holdning om bare å stemme for egne forslag inntil partiets veivalg er avklart, er merkelig, mener Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kan ikke bare melde seg ut av et folkevalgt organ i denne perioden, sier Frps Roy Steffensen, som er leder av Stortingets utdanningskomité.

– De er nødt til å behandle sakene med respekt for de andre partiene og dem sakene angår. Ellers må de be om at sakene blir utsatt i påvente av en avklaring internt i KrF. Det er jeg åpen for, legger han til.

Steffensen reagerer på at KrF, slik han ser det, nå ikke synes interessert i å jobbe fram løsninger på konkrete politiske saker.

– At KrF skal la være å engasjere seg i sakene, slik at vi ikke vet hvor flertallet ender før saken kommer i salen, synes jeg ikke er holdbart, sier han til NTB.

Mot alle forslag

Det var ABC Nyheter som fredag meldte at KrFs stortingsgruppe har besluttet å stemme imot stort sett alle forslag fra andre partier i Stortinget, inntil partiets veivalg er avklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På grunn av den situasjonen partiet er i, vil vi i stor grad ikke stemme for annet enn egne forslag. Dette er stortingsgruppens vedtak, var budskapet fra KrF-nestleder Olaug Bollestad.

Uttalelsen kom etter at KrF overraskende stemte ned alle SVs 15 forslag om å undersøke hvordan regjeringens ulike kutt i velferdsordninger har rammet svake grupper.

– Vanskelig situasjon

Steffensen viser til en konkret sak om hvorvidt asylsøkere med avslag skal få rett til videregående skole i Norge som nå ligger til behandling.

– Det er en typisk sak hvor det kan være uenighet mellom ikke-sosialistisk og sosialistisk side og KrF kan ha avgjørende betydning. Men så skal de ikke bry seg om å snakke med noen av partiene og forhandle fram en løsning, men bare stemme for det de er for og mot det de er mot? sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De setter hele Stortinget i en vanskelig situasjon med denne tilnærmingen, hvor de i praksis velger å melde seg ut av den praktiske delen av norsk politikk de neste tre ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser utmelding

Bollestad avviser at partiet har meldt seg ut.

– KrF følger fullt og helt opp vårt arbeid i Stortinget. Vi jobber blant annet grundig med statsbudsjettet nå, sier nestlederen til NTB.

– At KrF stemte mot mange utredningsforslag vi var uenige i trontaledebatten betyr ikke at vi ikke vurderer andre forslag, sier hun.

Bollestad understreker at de fleste sakene som allerede ligger i Stortinget vil bli besluttet etter landsmøtet 2. november.

– Samtidig er det klart at den situasjonen vi er i krever mye reising og arbeid i partiet. Men vi er like fullt opptatt av gode beslutninger i alle saker, sier hun.

Intens dragkamp

Den intense dragkampen om KrFs veivalg fortsetter når partitoppene deltar på lukkede møter i Bergen mandag og Ålesund tirsdag.

Hareide fikk fredag støtte i landsstyret i viktige spørsmål knyttet til avviklingen av det avgjørende landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegatene skal først stemme ja eller nei til om partiet skal gå inn i regjering. Dersom resultatet blir ja, skal landsmøtet så stemme over politisk retningsvalg, altså om de vil gå i regjering med høyresiden eller venstresiden, ifølge NRK.

Samtidig er det klart at spørsmålet om avstemningsrekkefølge skal behandles under landsmøtet, noe som betyr at spørsmålet kan bli behandlet, og endret, i landsmøtesalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Posisjonering

Det pågår nå en intens kamp om KrFs gunst, også utenfor partiets egne rekker.

Statsminister Erna Solberg (H) følte lørdag også behov for å ta Hareide i forsvar etter at Finansavisens redaktør Trygve Hegnar i en lederartikkel trakk fram Judas Iskariot i sin beskrivelse av det han mener er KrF-lederens svik mot egne velgere og Solberg.

Unge Venstre har på sin side parkert et forslag om å utvide abortgrensen til 24. uke.

VG meldte fredag at Ap-nestleder Hadia Tajik under en lunsj i New York uttalte at KrF kan få utenriksministeren i en ny Ap-ledet regjering. Tajik bekrefter uttalelsen, men sier den ble sagt i en spøkefull tone.