Fortsatt store bevegelser i Veslemannen – NVE opprettholder rødt farenivå

Beboerne ved fjellet Mannen kan forbli evakuert til ut i neste uke. Det har gjennom det siste døgnet vært vedvarende store bevegelser i Veslemannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

lørdag formiddag.

– Hastigheten i fjellpartiet har i hovedsak vært uendret det siste døgnet, og er i underkant av 30 centimeter i døgnet i den øvre, mest aktive delen, sier geolog Ingrid Skrede i NVE.

I det nedre frontpartiet er bevegelsene på i underkant av 2 centimeter per døgn.

– Det går fortsatt en del steinsprang fra området. Temperaturen er relativt høy, og det har begynt å regne, sier Skrede.

Evakuert i fem dager

Evakueringen av beboerne ved fjellet Mannen fant sted da NVE tirsdag denne uka så seg nødt til å oppjustere farenivået til rødt etter at det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet Veslemannen. Selv om bevegelsene i det mest aktive partiet er noe redusert fra topphastigheten på 40–50 centimeter i døgnet, bidrar høye temperaturer og fuktig vær til at bevegelsene fortsatt er store.

– Fortsatt er det en del snø i den nedre delen av fjellpartiet som tilfører en del vann. Det fører til at bevegelsene fortsatt er store, sa geolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse lørdag.

Lørdag og søndag er det også meldt en del regn, som kan bidra til å øke bevegelsene i fjellpartiet.

Kan endre seg raskt

Blikra understreker viktigheten av å ta forholdsregler, selv om bevegelsene i fjellpartiet er jevne og det ikke befinner seg i en akselerasjonsfase. Han ber folk være åpne for at det kan skje endringer relativt raskt slik situasjonen er nå.

– Ting forandrer seg oppi fjellet og inni fjellmassivet. Vi er langt over terskelverdiene for bevegelse. Og plutselig kan nye forandringer føre til økning i bevegelsene, sa han.

– Vi ser ikke noe i framtiden nå som gjør at vi kan sette ned farenivået før i neste uke. Det er fortsatt mye snø i fjellet og det er meldt nedbør de nærmeste dagene, sa Blikra.

Fakta om fjellpartiet Mannen:

* Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.

* Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

* Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert ti ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle gå, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.

* I 2017 forsøkte NVE å fremprovosere et ras ved å pumpe vann inn i fjellet, men det lyktes ikke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært