NATO vil ha Norge til å kjøpe tankfly til milliarder

Generalsekretær i Lockheed Martin, Jeff Babione, da han var i Norge for å fortelle om F-35-programmet under et seminar på Grand Hotel i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Generalsekretær i Lockheed Martin, Jeff Babione, da han var i Norge for å fortelle om F-35-programmet under et seminar på Grand Hotel i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

NATO krever at Norge kjøper to nye spesialbygde transportfly som gjør det mulig å etterfylle de nye amerikanske F-35-flyene med bensin mens de er i lufta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram av et dokument med de såkalte kapabilitetsmålene i NATO, som Klassekampen har lest.

I dokument er det nedfelt mål for hvert enkelt land, og forsvarsministrene i medlemslandene har vedtatt dokumentet.

Ifølge avisa åpner Forsvarsdepartementet for at Norge kan gi etter for kravet om å skaffe til veie to tankfly for å etterfylle F-35-flyene mens de er på vingene. Det ene tankflyet skal være klar til bruk i 2028, det andre i 2029.

Ifølge avisa har Australia nylig kjøpt slike fly til rundt 2,2 milliarder norske kroner stykket. Det betyr at et norsk innkjøp ville kostet rundt 4,4 milliarder, i tillegg til driftskostnader og hangarer.

I en epost bekrefter Forsvarsdepartementet at NATOs krav om kapabilitetsmålet om kampfly «vil være viktig i forsvarsplanleggingen fremover».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært