Meny

Varsler nye bevis i Mahad-saken

– Skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas?

Mahad Mahamud er tilbake i Norge for å kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bioingeniøren Mahad Mahamud (32) er nå tilbake i Norge og skal kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. I september ble han utvist fra Island.

Politiet har nå tatt ut ny siktelse for falsk forklaring, men Mahad Mahamuds forsvarer Arild Humlen varsler flere nye bevis i saken.

I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekalling av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge. Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE), som fattet endelig vedtak i april 2016.

I mars i fjor fikk både Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) fullt medhold i Oslo tingrett i påstanden om at det er sannsynlig at Mahamud er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han selv hevder.

Mandag neste uke starter ankesaken om statsborgerskapet i Borgarting Lagmannsrett.

– Jeg sover nye steder hver natt

Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i stedet. Islandske myndigheter avslo søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land.

Mahad Mahamud er klar for en ny runde i retten i et forsøk på å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I september kom han tilbake til Norge. Etter ankomsten på Oslo lufthavn har han bodd hos venner.

– Det var tøffe dager. Jeg sliter både psykisk og økonomisk, samtidig som jeg spør om hjelp fra venner. Jeg sover nye steder hver natt. Hele tiden prøver jeg å tilpasse meg og finne noe jeg kan livnære meg med, sier han til ABC Nyheter.

32-åringen legger ikke skjul på at han føler seg statsløs.

– Jeg eksisterer ikke. Norge er jo verdens beste land å bo i, men at jeg føler at jeg tilhører utenforskapet er trist. Det representerer ikke norske verdier, sier han.

Les også: – Jeg har falt mellom to stoler

– Er jeg en «Judas»?

Fakta om Mahamud-saken

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, men ble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekall av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge.

* Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE) som fattet endelig vedtak i april 2016 om tilbakekalling, samt utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. I februar 2017 tapte han saken i Oslo tingrett.

* Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i oktober 2017.

* I januar 2018 avslo islandske myndigheter søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land. Han fikk beskjed om å reise tilbake til Norge innen 8. mai.

* I september 2018 kom Mahamud tilbake i Norge etter å ha blitt uttransportert fra Island.

* Mandag 15. oktober starter ankesaken rundt statsborgerskapet til Mahad Mahmud. Saken går i Borgarting lagmannsrett fra 15. til 19. oktober.

(Kilde: NTB)

Mahamud kom til Norge som 14-åring i 2000 og fikk norsk statsborgerskap i 2008. I 2015 ble statsborgerskapet trukket tilbake da norske myndigheter mente at han er fra Djibouti, ikke Somalia, slik han oppga da han kom.

Dette er noen av punktene UNE har ført bevis for at Mahamud ikke er fra Somalia:

  • Staten mener 32-åringen snakket fransk før han kom til Norge. Selv hevdet Mahamud i tingretten at han var analfabet da han kom til landet, men fikk toppkarakterer allerede etter to år.
  • Staten mener det er gitt motstridende informasjon om døde søsken.
  • UNE mener 32-åringen har en bror i Djibouti.
  • Norske myndigheter mener Mahamud har fremlagt falske somaliske dokumenter.

(Saken fortsetter under bildet)

I 2017 tapte Mahad Mahamud saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med tilbakekallingen i 2016 måtte han også slutte i jobben som bioingeniør ved Ullevål sykehus.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas? Hva har jeg gjort? Har jeg begått blasfemi? Jeg er et menneske og skjønner ikke hvorfor jeg skal være statsløs. Til og med kriminelle beholder sine rettigheter, men ikke jeg, selv om jeg har anket.

– Jeg kunne jobbet, betalt skatt og bidratt til fellesskapet. Jeg fikk ikke noen av mulighetene, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Mahad nektet asyl på Island

Ny siktelse

Nylig skal politiet ha tatt ut siktelse mot 32-åringen for falsk forklaring, forteller 32-åringens advokat Arild Humlen til ABC Nyheter.

– Det har blitt iverksatt en nokså omfattende politietterforskning for å forsøke å innhente dokumentasjon og bevis som skal legges frem i forbindelse med lagmannsrettssaken. Det har vært nok omfattende etterforskningsskritt, uten at det synes å ha ført til at man har kunnet skaffe nye bevis, sier Humlen.

Personer med tilknytning til Mahamud skal ha blitt kontaktet av politiet.

– Det er ingen konkrete bevis som peker i retning av at Mahad har gitt uriktige forklaringer i politietterforskningen.

Les også: Mahad: – Nå vil jeg ikke være her lenger

Nye bevis

Torsdag møtte Mahamud sin advokat i Oslo for å forberede seg til den kommende ankesaken. En rekke nye bevis vil bli lagt frem for retten.

Blant annet er 32-åringens tante, som er norsk statsborger etter å ha flyktet fra Somalia, innkalt som vitne.

– Hun kan bekrefte, som Mahad har opplyst, at faren har tjenestegjort i forsvaret, bodd i Mogadishu (hovedstad i Somalia. red.anm.), og at de flyktet fra krigen, sier advokaten.

Humlen forteller at tanten, helt siden hun kom til Norge, har opplyst om sitt slektskap til norske myndigheter.

Saken starter opp i Borgarting lagmannsrett i neste uke. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Vi har fått fremprovosert opplysninger fra politiet hvor de bekrefter at de siden 2003, da tanten kom til Norge, har vært kjent med at det har vært et slektskap mellom tanten og Mahad. Tanten har fått registrert opprinnelse fra Somalia og de har ikke på noe tidspunkt vært i tvil om at det er en biologisk relasjon, sier advokaten.

Tanten vil ifølge Humlen understøtte hans klients forklaring.

– Det vil være et sentralt bevis, sier han.

Les også: Mahamud: – Jeg har falt mellom to stoler

– Betyr mye for staten å vinne saken

Også en luftvernssjef, som 32-åringens far skal ha tjenestegjort under, vil vitne i saken. Det samme vil et parlamentsmedlem fra Somalia gjøre, sammen med personen norske myndigheter mener er Mahamuds djiboutiske bror.

Den påståtte broren benekter biologisk slektskap til 32-åringen.

– Har det gått prestisje i denne saken?

– Når man iverksetter så enormt med etterforskningsskritt så tett opp til en sak, så er det klart at det betyr mye staten å vinne den. Helt utvilsomt.

– Har gitt uriktige opplysninger

ABC Nyheter har kontaktet aktor Erik Bratterud for en kommentar til saken. Han viser til Utlendingsnemnda:

– Både Politiet, UDI, UNE og tingretten kom til at han har gitt uriktige opplysninger om hvem han er og hvor han kommer fra. Statsborgerskapet ble gitt på feil premisser, og det vil vi igjen få frem nå i lagmannsretten, sier seksjonssjef i UNE, Georg Magne Rønnevig, til ABC Nyheter.

Rønnevig vil ikke gå inn på detaljene i saken, men sier ingenting har endret på konklusjonen.

– Allerede første gang vi behandlet saken hans hadde vi tilstrekkelig informasjon til å slå fast at han har gitt uriktige opplysninger. Det har kommet inn mer informasjon etterpå, men ingenting som endrer på den konklusjonen, fastslår Rønnevig.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:27 Afghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Storbrannen i Sokndal: Begynner å få kontroll05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar
Siste nytt
11:27VerdenAfghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeStorbrannen i Sokndal: Begynner å få kontroll05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar
Populært