Flere steinsprang fra Veslemannen

VIDEO: Se NVEs pressekonferanse fra tidligere i dag her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har gått 31 steinsprang på et døgn og dannet seg en stor sprekk i fjellet Veslemannen, opplyser NVE, som opprettholder rødt farenivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kveld og natt til torsdag har det vært store bevegelser i fjellpartiet. Det største skredet gikk fra midtre del av fjellpartiet rundt klokka 22.

– Det er fortsatt store bevegelser, men det har avtatt litt. I det øvre området har fjellet forskjøvet seg opptil 70 centimeter det siste døgnet, og det er telt i alt 31 steinsprang siden i går. Samtidig har det dannet seg en 40 til 50 meter lang sprekk på tvers av formasjonen, sier geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) torsdag ettermiddag.

Les også: Store bevegelser i Veslemannen – fortsatt rødt farenivå

Snøsmelting

Temperaturen har økt de siste timene, og siden det fremdeles er snø i fjellet medfører dette snøsmelting. Ettersom det er meldt om plussgrader også de neste dagene og regn til helgen, forventer NVE at fjellpartiet vil ha store bevegelser fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om fjellpartiet Mannen:

* Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.

* Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

* Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert ti ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle gå, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.

* I 2017 forsøkte NVE å fremprovosere et ras ved å pumpe vann inn i fjellet, men det lyktes ikke.

Tiende evakuering

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene.

Tirsdag ble farenivået igjen hevet til rødt, og beboerne ble evakuert. Dette er femte gang i år og den tiende siden 2014.