Vergemål for 25-åring i Tolga opphevet etter TV-innslag

Kommunalminister Monica Mæland (H) har bedt Fylkesmannen i Hedmark om en redegjørelse av Tolga-saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kommunalminister Monica Mæland (H) har bedt Fylkesmannen i Hedmark om en redegjørelse av Tolga-saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vergemålet er opphevet for en 25 år gammel mann fra Tolga i Hedmark som er en av tre brødre som uten å vite det, ble registrert som psykisk utviklingshemmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vergemålet blir opphevet i løpet av dagen. Vi jobber også med å få sendt ham dokumentene han har krav på, men som ikke ble sendt i sommer, sier direktør ved vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark, Bernhard Caspari, til VG.

Caspari forteller at beslutningen ble tatt etter et innslag på NRK-nyhetene onsdag kveld.

– Saken har vært ganske omfattende, og vi har fått motstridende opplysninger. Vi har fått mer og mer informasjon. Det som gjorde at situasjonen stilte seg annerledes, var at jeg så innslaget på Dagsrevyen i går. Da synes jeg han fremsto som klar og tydelig på hva han ønsket. Da synes jeg, ut fra en totalvurdering, at det var naturlig å oppheve vergemålet når dette er noe han ikke ønsker, sier Caspari.

Han presiserer senere at TV-innslaget ikke var hovedgrunnen til at avdelingen endret mening.

Bakgrunn: Vergemål for 25-åring i Tolga opphevet etter TV-innslag

Mange reaksjoner

Historien om de tre brødrene som sto fram i VG lørdag, har fått mange til å reagere. Uvitende hadde de blitt registrert som psykisk utviklingshemmede i et register i Tolga kommune, noe som skal ha gitt kommunen økte inntekter over flere år.

Nye tester tatt av brødrene i år, har vist at to av dem ikke har noen utviklingshemming i det hele tatt. Den tredje broren fikk diagnosen moderat psykisk utviklingshemmet, men først to år etter at kommunen først registrerte ham med dette. Den ene av brødrene fikk opphevet vergemålet i februar, den andre i juni.

Selv om den ene av brødrene ikke har diagnosen psykisk utviklingshemming, har Fylkesmannen likevel ment at han er psykisk utviklingshemmet når det gjelder alt som har med økonomi å gjøre. Fylkesmannen har også nektet å gi ham innsyn i sine egne saksdokumenter, selv om dette er noe han har rett på, noe Caspari nå beklager.

Kommunalminister Monica Mæland (H) har bedt Fylkesmannen i Hedmark om en redegjørelse av saken.

Ber rådmannen om svar

Kontrollutvalget i Tolga kommune har sendt et brev til rådmannen med flere spørsmål, melder NRK. Utvalget vil blant annet vite hvordan rutinene i kommunen var i 2013 da de omstridte diagnosene ble stilt og hvordan de er i dag.

– Det er en veldig kjedelig sak, spesielt for dem det gjelder og som føler seg overkjørt. Det er særdeles uheldig og beklagelig hvis de har fått feil diagnose. Da er det bare å si unnskyld, unnskyld, unnskyld, sier utvalgsleder Marit Gilleberg.

Hun sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet og er tidligere ordfører i Tolga. Nåværende ordfører Ragnhild Aashaug (Sp) har ikke villet unnskylde overfor brødrene før saken er gransket nærmere.

– Det er bedre å si unnskyld for mye enn for lite. Hvis det er gjort feil, er det veldig alvorlig for dem det gjelder, sier Gilleberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært