Store bevegelser i Veslemannen – fortsatt rødt farenivå

DIREKTE: Slik ser det ut på Mannen akkurat nå.

Det er bevegelser på opptil 80 centimeter per døgn i de mest aktive delene av fjellpartiet Veslemannen i Romsdal. NVE opprettholder rødt farenivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har gått hyppige skred i går kveld og i natt, ett stort rundt klokka 22.30 i går kveld, antakelig på flere hundre kubikkmeter, fortalte geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Plussgrader og smelting

– Det er plussgrader og snøsmelting i fjellet, så det gir vanntilsig til fjellet selv om det ikke regner. Det er meldt plussgrader de neste dagene og en del nedbør til helgen, fortsatte geologen.

Det er varslet sol og temperaturer på mellom 7 og 8 grader i området torsdag.

VIDEO: Se klipp fra pressekonferansen torsdag her: (saken fortsetter under)

Bevegelsene har gått noe ned, men er fremdeles 40–80 centimeter i døgnet i øvre del og 3–4 centimeter i nedre del. NVE venter at fjellpartiet vil ha store bevegelser utover i uka.

Fakta om fjellpartiet Mannen:

* Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.

* Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

* Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert ti ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle gå, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.

* I 2017 forsøkte NVE å fremprovosere et ras ved å pumpe vann inn i fjellet, men det lyktes ikke.

Femte evakuering i år

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene.

Tirsdag ble farenivået igjen hevet til rødt, og beboerne ble evakuert. Dette er femte gang i år og den tiende siden 2014.

Bakgrunn: NVE venter fortsatt mye bevegelse i Veslemannen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært