Solberg: – Ingen nødhjelp til Øst politidistrikt

Politimester Steven Hasseldal fikk besøk av statsminister Erna Solberg som ville høre hva status var i Øst politidistrikt. Distriktet har opplevd store utfordringer etter innføring av politireformen.
Politimester Steven Hasseldal fikk besøk av statsminister Erna Solberg som ville høre hva status var i Øst politidistrikt. Distriktet har opplevd store utfordringer etter innføring av politireformen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) ber Øst politidistrikt skjerpe seg og løse de store problemene som har oppstått med innføringen av politireformen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært et møte for å lytte og lære, sier Solberg, som onsdag tok turen til Follo politikammer i Ski for å høre mer om hvordan Øst politidistrikt har håndtert utfordringene med innføringen av politireformen.

For en knapp måned siden gikk alarmen: Da ble det kjent at politidistriktet hadde et etterslep på over 7.000 straffesaker liggende, 50 prosent flere enn før politireformen. Antall straffesaker som er eldre enn ett år, er blitt tredoblet siden innføringen av politireformen, mens ingen av 150 anmeldte voldtektssakene som politidistriktet har liggende, er blitt behandlet innen fristen på 130 dager.

Må skjerpe seg

Etter avsløringen tok Riksadvokaten affære og sendte brev til politidistriktet. Der understrekes det at situasjonen ikke kan vedvare.

– Må politidistriktet skjerpe seg?

– Ja, det har blitt gitt veldig klar beskjed om at saksbehandlingstiden må ned, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt understreker at trange økonomiske rammer er en viktig grunn til problemene. Det har kort sagt vært for lite penger og for mye reform, noe statsministeren fikk klar beskjed om på onsdagens møte.

– Budsjettet er så trangt at for å komme i balanse er vi nødt til å holde ledig 125 stillinger, sier han.

Samtidig har antall seksuallovbrudd og voldtekter eksplodert. Blant annet er flere hundre barn involvert i to nettovergrepssaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært helt enormt, sier Hasseldal.

Reaksjon på statsbudsjettet: – Dette betyr nedbemanning av norsk politi

Ingen hjelpende hånd

Men en hjelpende hånd i form av større bevilgninger kan statsministeren ikke love. Neste år vil dessuten nye politihelikoptre og politiets nye beredskapssenter spise store deler av politiets kake.

– Det betyr at neste år er ikke et år hvor det blir veldig høye driftsbevilgninger til politiet, sier Solberg, som peker på at det er Politidirektoratet som fordeler ressursene til det enkelte politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øst politidistrikt dekker fylkene Østfold og Akershus, med unntak av Asker og Bærum, og er landets nest største når det gjelder folketall. I tillegg har distriktet ansvar for grensekontrollen ved Gardermoen og svenskegrensa.

Aktuelt: Politiets Fellesforbund mener Frp bløffet fra Stortingets talerstol

Tar unna gamle saker

Samtidig er distriktet nå i ferd med å prøve å ta unna så mange gamle saker som mulig.

– Vi har redusert restansen med 400–500 saker, sier Hasseldal.

Solberg, som tidligere har besøkt flere andre politidistrikter for å holde seg oppdatert om arbeidet med politireformen, finner samtidig grunn til å skryte av Øst politidistrikt.

– De har nå den høyeste oppklaringsprosenten i landet, påpeker hun.

Aktuelt: Odd Reidar Humlegård går av som politidirektør