SV: – Uklokt å la amerikansk hangarskip komme til Norge

SV mener det kan provosere russerne at et amerikansk hangarskip er med i NATO-øvelsen i Norge, men forsvarsministeren ønsker skipet velkommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman skal delta i NATOs storøvelse Trident Juncture i Norge.

Det er første gang siden 1989 en amerikansk hangarskipsgruppe er i Norge.

– Det er uheldig i forhold til Russland, sier stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken til NRK.

– Men det å tillate et atomdrevet hangarskip langs norskekysten nå rett før øvelsen skal starte er også uheldig. Vi krever at Forsvarsdepartementet redegjør for de sikkerhetsvurderingene de har gjort i denne saken.

Han tror det amerikanske besøket kan gjøre forholdet til Russland mer spent.

Bakgrunn: USA sender atomdrevet hangarskip til megaøvelse i Norge

Som vertskapsnasjon tar ikke Norge stilling til enkeltbidrag til øvelsen, det er NATO som har ansvaret, også knyttet til det amerikanske hangarskipet, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en pressemelding.

Stortingsrepresentant for SV Lars Haltbrekken mener det er «uheldig» overfor Russland at et stort amerikansk hangarskip skal delta i en NATO-øvelse i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Stortingsrepresentant for SV Lars Haltbrekken mener det er «uheldig» overfor Russland at et stort amerikansk hangarskip skal delta i en NATO-øvelse i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Fra norsk side har vi ønsket alle bidrag velkommen. Det gjelder også USAs bidrag innenfor rammen av NATO, skriver han.

Og legger til at forsvaret av Norge er basert på alliert støtte, og at det derfor er viktig at relevante allierte kapasiteter trener og øver her, særlig på maritim side.

Det atomdrevne hangarskipet kommer til Norge innen en ukes tid med rundt 6.000 ekstra soldater.

I Forsvaret blir man ikke overrasket om skipets nærvær utenfor norskekysten også vil provosere Russland.

– Vi må være forberedt på et russisk svar. Trolig sender de skip ut for å snuse litt, og kanskje forsøke å sette ting litt på spissen. Det kan også komme russiske flybevegelser vi må svare på, sier en kilde til NRK.

I alt 40.000 soldater fra 30 land skal delta på høstens NATO-øvelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært