Kraftig økning i vold fra unge psykiatripasienter

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vold fra pasienter i barne- og ungdomspsykiatrien ved Stavanger universitetssjukehus har økt kraftig. Hittil i år er det sju tilfeller av svært alvorlig vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Stavanger Aftenblad ble det i 2016 meldt om 41 tilfeller av alvorlig vold. Dette økte til 66 i fjor, og til og med juli i år har det vært 87 tilfeller. I 2016 og 2017 ble det ikke rapportert noen tilfeller av svært alvorlig vold, noe som innebærer fysiske skader som trenger behandling og legetilsyn. Så langt i år er det rapportert om sju slike tilfeller.

Klinikksjef Lars Conrad Moe ved Klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige (PHBU) opplyser at det på grunn av taushetsplikten er vanskelig å kommentere de sju tilfellene.

Arbeidstilsynet ser svært alvorlig på at ansatte blir skadd på grunn av vold på jobb, forteller tilsynsleder Guro Fykse.

– Alle har krav på forsvarlig arbeidsmiljø. Arbeidsgiver har ansvar for å legge til rette for at dette ikke skjer. Vi vet at det er et stort problem med vold og trusler mot ansatte i helsesektoren, derfor har vi en satsing rettet mot denne, sier Fykse.

Ifølge Aftenbladet ble 74 pasienter satt på isolat i barne- og ungdomspsykiatrien ved Stavanger universitetssjukehus i 2017. For 2016 var tallet fem eller færre, mens det til nå i år er seks.